Erik Juffermans Erik Juffermans
06/06/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 18:00

Senatoren uiten zorgen over Bitcoin beleid van El Salvador

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El auge de El Salvador: Bitcoin como clave de crecimiento e innovación

Foto: Drotyk Roman/Shutterstock

In 2021 adopteerde El Salvador officieel bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel. De zeer moedige stap kreeg de nodige kritiek maar lijkt nu, twee jaar later, niet eens zo slecht uit te pakken. Toch maken sommigen zich nog steeds zorgen. Meerdere Amerikaanse senatoren beargumenteren dat het bitcoin beleid van het Midden-Amerikaanse land een mogelijke dreiging is voor de Verenigde Staten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Amerikaanse senatoren doen verzoek

Vorige maand dienden de senatoren Jim Risch en Bob Menendez een verzoek in voor een officieel onderzoek naar El Salvador. Het stel wil duidelijkheid over de Bitcoin adoptie van het land en de potentiële impact op de samenwerking tussen El Salvador en de Verenigde Staten.

“Op basis van het belang van de Verenigde Staten in de ontwikkeling en transparantie van Centraal Amerika, willen we meer duidelijkheid over hoe de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel de financiële en economische ontwikkeling van El Salvador beïnvloedt. Daarnaast willen we duidelijkheid over de capaciteit van El Salvador om witwassen en andere criminele activiteiten te voorkomen.”

‘Bitcoin land’ El Salvador

Ondanks de zorgen vanuit de Amerikaanse politiek lijkt El Salvador te profiteren van de gewaagde stap. Het overgrote deel van de bevolking lijkt inmiddels het bitcoin beleid van president Nayib Bukele te steunen en dat was in het begin zeker niet zo. Ook lanceerde het land een educatieprogramma om het volk te informeren over bitcoin en economische zaken. 

Daarnaast maakt El Salvador grote stappen maken in andere sectoren. Zo schrapte het land recent alle belasting op technologische ontwikkeling. Het doel is om nog meer kapitaal naar het land te lokken, iets wat al aardig lukte sinds de adoptie van bitcoin in 2021. Tot slot werd vorige week bekend dat het land een nieuwe economische adviseur heeft aangesteld. Het gaat om Saifedean Ammous, de Zwitsers econoom en auteur van “The Bitcoin Standard”.

El Salvador is het eerste land dat bitcoin omarmde als wettig betaalmiddel. Het zou geen verrassing zijn als er in de toekomst meer landen volgen in de voetsporen van het Midden-Amerikaanse land.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie