Erik Juffermans Erik Juffermans
26/04/2023 11:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/04/2023 11:20

Bitcoin stijgt met meer dan 100% naar nieuw record in Argentinië

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Argentina dibuja en el mapa la

Foto: illpaxphotomatic/Shutterstock

Bitcoin (BTC) ligt momenteel nog ver onder zijn historische piek ten opzichte van de dollar en euro, maar in Argentinië is dit een ander verhaal. Vanwege de torenhoge inflatie in het Zuid-Amerikaanse land heeft de bitcoin koers tegenover de Argentijnse peso (ARS) een nieuwe all-time high bereikt. Dat betekent echter niet dat de slingers worden opgehangen.

Bullish voor bitcoin: kans op Amerikaanse recessie neemt drastisch af
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Torenhoge Argentijnse inflatie

Sinds 2018 heeft Argentinië te kampen met extreme inflatie. In een paar jaar tijd heeft de Argentijnse peso maar liefst 99 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren. Voorlopig lijkt aan deze vrije val ook geen einde te komen. Op de zwarte markt worden dollars aangeschaft voor 460 ARS per dollar. Het officiële ratio is 220 ARS per dollar.

Aangespoord door deze ongeëvenaarde inflatie bereikte de bitcoin koers ten opzichte van de ARS deze week een waarde van 6,59 miljoen ARS: een all-time high. Inmiddels is de koers iets gecorrigeerd en hangt nu rond de 6 miljoen ARS per bitcoin, een stijging van meer dan 100% dit jaar.

De reserves van de Argentijnse centrale bank beginnen ook op te raken. Sinds 2019 zijn deze namelijk gehalveerd. De verwachting is dus dat de waardevermindering van de peso voorlopig niet tot een halt wordt gebracht.

Argentijnen zoeken hun heil over het algemeen in de Amerikaanse dollar. Zoals eerder vermeld, is de vraag hiernaar zo groot dat deze ook steeds schaarser worden en voor twee keer de officiële waarde de toonbank over gaan op de zwarte markt.

Bitcoin biedt hoop

Het alternatief dat steeds meer voet aan de grond krijgt in Argentinië is, het zal je niet verbazen, is bitcoin. Het wekelijkse handelsvolume op een populaire crypto exchange in Argentinië bereikte recordhoogtes in maart. 

Een onderzoek van vorig jaar toonde aan dat 60 procent van de Argentijnen bitcoin als reddingsboei zien voor de huidige inflatie. Coinbase adviseerde het land zelfs bitcoin te introduceren als wettelijk betaalmiddel, net zoals El Salvador. Als het aan de Amerikaanse crypto exchange ligt zou dat een potentiële uitkomst zijn voor de kritieke economische problemen van Argentinië.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie