Simon Bosch Simon Bosch
23/07/2022 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/07/2022 12:30

Bitcoin handelaren mogen in Argentinië geen dollars meer kopen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Argentina dibuja en el mapa la

Foto: illpaxphotomatic/Shutterstock

Argentinië kampt al jaren met een torenhoge inflatie. Decennia zelfs en de Argentijnse bevolking is inmiddels wel bekend met een onbetrouwbare nationale valuta. Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies zijn daarom al jaren populair in het land. Maar de overheid staat het nu niet meer toe dat deze investeerders dollars kopen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Dollars kopen nu verboden

Dat heeft de centrale bank van Argentinië onthuld. Mensen die de afgelopen 90 dagen bitcoin of een andere digitale activa hebben gekocht met Argentijnse peso’s, mogen geen Amerikaanse dollars meer kopen via de enige officiële exchange voor buitenlandse valuta; de Mercado Único y Libre de Cambio (MULC).

Deze maatregel is genomen om kapitaalvlucht uit Argentinië te voorkomen. Inwoners van het land hebben erg weinig vertrouwen in de valuta, en met recht. De officiële inflatie is al jaren niet meer onder de 10% geweest, volgens TradingEconomics. Maar de Argentijnse overheid is behoorlijk corrupt, volgens Transparency International. Mensen moeten vaak smeergeld betalen, en veel inwoners zijn van mening dat de corruptie het afgelopen jaar erger is geworden. Het officiële inflatiecijfer is dus niet per se betrouwbaar.

Dollars kopen in een land met hoge inflatie is vaak erg effectief. Andere activa, goud en zelfs voedsel stijgen soms minder hard dan de dollar, zeker als de dollar ook ten opzichte van sterke valuta stijgt. De Argentijnse overheid heeft nu eigenlijk een deel van de oplossing verboden.

Advertentie

Geen oplossing voor Argentinië

Een centrale bank die het verbiedt om stabielere valuta te kopen, is een hele effectieve manier om te voorkomen dat te veel activa een land verlaat. Argentijnen zijn nu automatisch voorzichtiger in wat ze kopen, dus ook met cryptovaluta. Ook zijn activa uit de Verenigde Staten, zoals aandelen en obligaties, nu niet meer beschikbaar voor inwoners van Argentinië. Dat zorgt automatisch voor een hogere vraag naar de Argentijnse peso.

Maar aan de overheid van het land is weinig veranderd. Deze is nog steeds corrupt, ondanks dat het land aardig wat potentie heeft. Het is een belangrijke exporteur van grondstoffen en het is ook onderdeel van de G20, maar helaas functioneert het land niet optimaal.

Of dit ook in Westerse landen kan gebeuren, kun je je afvragen. Dat is mogelijk, maar het zou wel enorme gevolgen hebben voor de betrouwbaarheid van de overheid. Het is waarschijnlijker dat er beperkte limieten komen op hoeveel mensen van een bepaald (financieel) product kunnen kopen. 

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie