Erik Juffermans Erik Juffermans
28/05/2023 06:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/05/2023 06:00

WEF publiceert aanbevelingen voor crypto regelgeving

Nieuws
WEF publiceert aanbevelingen voor crypto regelgeving

Foto: monticello/Shutterstock

Het World Economic Forum (WEF) laat zich ook niet onberoerd door de oprukkende crypto industrie. In een nieuw onderzoek gaat het WEF uitgebreid in op de noodzaak voor crypto regelgeving, en het geeft aan hoe dit het best uitgevoerd kan worden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto sector is uniek

De crypto industrie is uniek en relatief nieuw. Daarom hebben overheden tot op heden grote moeite om duidelijke regels op te stellen. Vaak moeten wetgevers deze crypto regelgevingen vanaf de grond opbouwen. Wetgevers hebben met meerdere uitdagingen te maken, aldus het onderzoek.

“Crypto assets en hun infrastructuur passen niet altijd makkelijk in de bestaande bemiddelingstijl van wetgeving, zelfs wanneer crypto activiteiten lijken op die in de traditionele financiële sector.”

Componenten van de crypto sector die volledig vreemd zijn voor wetgevers hebben vaak een hoge mate van anonimiteit. Voorbeelden zijn crypto mixers, self custodial wallets en gedecentraliseerde exchanges (DeFi). Een ander groot pijnpunt is, volgens het onderzoek van WEF althans, het grote risico op “besmetting” van de traditionele financiële industrie vanuit de crypto sector.

Dit laatste punt heeft wellicht een kern van waarheid. Maar het is belangrijk om te vermelden dat het omgekeerde ook mogelijk is. Nog niet heel lang geleden zagen we namelijk dat problemen in de traditionele financiële sector grote problemen in crypto-land veroorzaakten.

Zo viel in maart de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) om na zware liquiditeitsproblemen. Circle, het crypto-bedrijf achter stablecoin USDC, bleek grote blootstelling te hebben aan SVB. Paniek brak uit en USDC verloor kortstondig zelfs zijn peg (koppeling) met de dollar. De paniek waaide gelukkig snel over maar het toonde wel aan hoe ‘TradFi zeker ook de crypto sector negatief kan beïnvloeden.

De aanpak in de VS is een slecht voorbeeld

Terug naar het onderzoek van het WEF. Het onderzoek legt de nadruk op het belang van samenwerking tussen de crypto sector en wetgevers: “Beleidsmakers en aandeelhouders in de [crypto] sector moeten samenwerken over meerdere jurisdicties om consistentie en duidelijkheid te garanderen,” meent het onderzoek.

Ook geeft het WEF aan hoe het niet moet. Regulatie door middel van strenge handhaving is niet de bedoeling. Als voorbeeld hiervan noemt het onderzoek de situatie in de Verenigde Staten. De SEC is namelijk allesbehalve behulpzaam naar de Amerikaanse crypto industrie, en dat is nog zacht uitgedrukt.

“Deze aanpak is niet aanbevolen om een wetgevend kader op te bouwen. ‘Regulatie d.m.v. strenge handhaving’ verhindert alle betekenisvolle discussie die vaststelt wat wel en niet gereguleerd moet worden.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Duitsland koopt $111 miljoen aan bitcoin terug van cryptobeurzen
Duitsland koopt $111 miljoen aan bitcoin terug van cryptobeurzen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Crypto regels in EU verscherpt – banken en exchanges onder vuur
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Advertentie