Hebben crypto mixers en privacy coins nog een toekomst?

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Sasun Bughdaryan

Een paar weken geleden leek het erop dat de jacht door overheden in verschillende landen werd geopend op crypto mixers en andere manieren, zoals privacy coins, om anonimiteit te waarborgen binnen de crypto industrie. Als overheden achter crypto mixers en privacy coins aangaan, hoe kunnen zij dan nog het hoofd boven water houden?

Privacy coins en crypto mixers

De Verenigde Staten zette een tijdje terug Tornado Cash op de zwarte lijst en dat betekende eveneens dat het gebruik van deze crypto mixer in het land verboden werd. Het roept de vraag op wat er met andere, vergelijkbare projecten kan gaan gebeuren in de nabije toekomst.

Het is daarom onzeker of Monero (XMR), wat waarschijnlijk de grootste en meest populair privacy coin is, vroeg of laat ook op het matje geroepen wordt door de Amerikaanse overheid, of een overheid elders in de wereld. 

Het is een feit dat autoriteiten een hekel hebben aan vergaande privacy van crypto gebruikers. Vanuit het oogpunt van een overheid is dat ook niet zo gek natuurlijk. Zij hebben op die manier namelijk geen inzage in financiële transacties en hebben geen idee wie of wat er schuilgaan achter bijvoorbeeld activiteit op Tornado Cash.

Daarnaast is bewezen dat crypto mixers disproportioneel vaak worden gebruikt voor criminele doeleinden. Vooral het witwassen van geld komt bij crypto mixers veelvuldig voor. Dat een overheid hier stappen tegen onderneemt is eigenlijk volkomen logisch.

Tegenstand tegen sancties

Wat ook volkomen logisch is, is het feit dat de crypto gemeenschap zich verzet tegen deze maatregelen vanuit overheden. De gemeenschap heeft namelijk het gevoel dat een principieel recht, het recht op privacy, op deze manier wordt ontnomen. Crypto-belangengroep Coincenter heeft zelfs al gesteld dat de sancties jegens Tornado Cash helemaal niet legaal zijn.

Dan bestaat ook nog de vraag wat betreft de handhaving van bijvoorbeeld een verbod. Een overheid kan wel doodleuk stellen dat het gebruik van Tornado Cash niet meer is toegestaan, maar iemand die weet wat hij of zij doet houdt dat niet tegen. Er kan dus gesteld worden dat een verbod eigenlijk alleen maar ‘normale’ gebruikers treft.

Desalniettemin ziet de toekomst voor privacy coins en crypto mixers er onzeker uit. Door druk vanuit overheden worden crypto exchanges namelijk gedwongen om mee te werken aan geldende sancties en verboden. Dat zal mogelijk betekenen dat het gebruik van crypto mixers en privacy coins tot de krochten van de crypto industrie zal worden verbannen.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie