Roy van Krieken Roy van Krieken
17/07/2022 13:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/07/2022 13:30

Gebruik crypto mixers criminelen op hoogste punt ooit

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Gebruik crypto mixers criminelen op hoogste punt ooit

Foto: Dmitriy Grishechko/Shutterstock

Volgens een rapport van het blockchain analyse bedrijf Chainalysis worden zogeheten ‘crypto mixers’ op grote schaal gebruikt door crypto criminelen. Het rapport stelt dat een significante minderheid van alle activiteit op crypto mixers afkomstig is van criminele actoren.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat zijn crypto mixers?

Door gebruik te maken van bitcoin (BTC) of crypto mixers kan iemand zijn tokens samen met die van anderen laten samenvoegen, en ontvangt hij ze terug nadat ze zijn vermengd met crypto tokens van anderen. Feitelijk betekent dit dat de herkomst van de crypto tokens wordt verduisterd. Dit is, niet geheel verrassend natuurlijk, erg aantrekkelijk voor criminelen die onder de radar willen blijven.

Volgens het rapport van Chainalysis staat het gebruik van crypto mixers op dit moment op een all-time high. Nog nooit eerder werden crypto mixers zo veel gebruikt als nu. Vooral in april van dit jaar was de activiteit op crypto mixers hoog. In die maand werd er voor zeker $51,8 miljoen aan crypto activa ‘gemixt’.

Criminele activiteit op crypto mixers

Helaas blijkt volgens hetzelfde rapport van Chainalysis ook dat criminele organisaties veel gebruik maken van mixers. Zogeheten sanctioned entities, ofwel cybercrime organisaties die door de autoriteiten als crimineel zijn bestempeld, zijn verantwoordelijk voor maar liefst 23% van alle activa die door crypto mixers wordt gehaald! Dat percentage is bijna het dubbele als slechts een jaar geleden.

Bekende sanctioned entities zijn onder meer Hydra Market, een Russische dark web marktplaats, en de Lazarus Group, een beruchte groep hackers uit Noord-Korea. 

“Lazarus Group is een cybercriminaliteitssyndicaat dat verantwoordelijk is voor verschillende cryptocurrency-hacks namens de Noord-Koreaanse overheid, en samen met gelieerde groepen vandaag de dag nog steeds extreem actief is. Al in 2022 zouden hackers die gelieerd zijn aan de Noord-Koreaanse overheid meer dan 1 miljard dollar aan cryptocurrency hebben gestolen, voornamelijk uit DeFi-protocollen.”

Hoewel mixers een belangrijk onderdeel vormen van het blockchain-ecosysteem en ze helpen om anonimiteit te bieden aan crypto gebruikers, kan hun populariteit onder cybercriminelen niet over het hoofd worden gezien. Ze vormen een gecompliceerde kwestie voor regelgevers die cybercriminaliteit een halt willen toeroepen zonder legitieme gebruikers te kwetsen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie