Erik Juffermans Erik Juffermans
13/03/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/03/2023 17:00

Winkeliers worden mogelijk gedwongen digitale euro te accepteren

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro pas na 2024 verkiezingen, zegt financieel topman EU

Foto: DesignRage/Shutterstock

Vandaag komen de Europese ministers van Financiën bij elkaar om details te bespreken over de aanstaande digitale euro. Mocht de Europese central bank digital currency (CBDC) ingevoerd worden als wettelijk betaalmiddel, dan kan dit grote gevolgen hebben. Een van die gevolgen is dat winkeliers verplicht worden om de digitale euro te accepteren. 

Cryptoreus wil verdienen aan de bitcoin ETF hype, lanceert nieuwe tak
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

De digitale euro komt dichtbij

Volgens een document waar de ministers zich op maandag over zullen buigen zal de CBDC dezelfde status krijgen als briefgeld en munten. Europese winkeliers en handelaren zullen de CBDC daarom ook niet mogen weigeren als betaalmiddel volgens de wet.

“[Een status als legaal betaalmiddel] betekent een verplichting voor begunstigden om betalingen met de digitale euro te accepteren. Dat zal het netwerk effect verhogen en de distributie beïnvloeden.”

Volgens de planning zou de digitale euro per oktober al in gebruik worden genomen. Tot dat moment zullen de ministers van Financiën van de eurolanden de puntjes op de ‘i’ zetten. Voordat de digitale euro door de Europese Centrale Bank (ECB) in gebruik zal worden gesteld, zal er nog bepaald worden welke gebruiksfuncties prioriteit krijgen.

Tijdens deze laatste fase van de ontwikkeling van de digitale euro worden de nationale regeringen van de eurolanden betrokken. Vorige week werd bekend dat de regeringen een wetsvoorstel voorgeschoteld zullen krijgen. Dit voorstel heeft onder andere betrekking op witwaspreventie en compensatie voor distributeurs van de CBDC.

Spannende tijd voor CBDC

Hoe effectief de poging van de Europese Unie zal zijn om de CBDC in te voeren is nog maar de vraag. Een dergelijke economische transitie is compleet nieuw, en het is onduidelijk of de reactie van de Europese burgers verwelkomend is. 

Onder andere China en Nigeria brachten hun CBDC al in omloop maar tot dusverre blijkt dat voor beide landen een zeer moeizaam proces. Mensen lijken moeilijk te kunnen wennen aan digitale versies van hun valuta, en lijken nog altijd cash te prefereren.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie