Erik Juffermans Erik Juffermans
30/01/2023 14:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/01/2023 14:15

Bitcoin stijgt 60% in Nigeria nadat regering limiet op cash invoert

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El BTC se dispara un 60% en Nigeria después de limitar el efectivo

Foto: Ink Drop/Shutterstock

De vraag naar bitcoin (BTC) is in Nigeria de pan uitgerezen na een opmerkelijke keuze van de Nigeriaanse centrale bank. Het Afrikaanse land probeert een cashless maatschappij te realiseren en heeft daarom een limiet geplaatst op het opnemen van geld. Het gevolg is een reusachtige vraag naar bitcoin. De handelsprijs van bitcoin steeg naar ruim 38 duizend dollar op de Nigeriaanse crypto exchange NairaEX.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Een cashless maatschappij

Het West-Afrikaanse land heeft al lang te kampen met corruptie. Een van de oplossingen hiervoor had de Nigeriaanse CBDC moeten zijn: de eNaira. Deze digitale munt werd in 2021 gelanceerd, maar heeft tot dusver niet het gewenste resultaat gehad voor een overwegend cashless maatschappij. De Nigeriaanse bevolking geeft nog altijd de voorkeur aan contantgeld.

De Nigeriaanse regering heeft nu limieten ingevoerd op het opnemen van geld om hier verandering in te brengen. Nigerianen mogen dagelijks maximaal omgerekend slechts 44 dollar opnemen. Per week ligt het limiet op omgerekend 217 dollar. 

Deze maatregel komt in dezelfde week als de introductie van een gloednieuwe set bankbiljetten in Nigeria. Het doel hiervan is om de inflatie tegen te gaan en het witwassen van geld te voorkomen. Burgers kregen tot het eind van januari de tijd om hun oude bankbiljetten in te wisselen.

De recente monetaire maatregelen hebben geleid tot een explosie aan interesse in crypto. Volgens Google Trends komt momenteel de meeste online interesse in Bitcoin vanuit Nigeria. 

Financiële vrijheid met bitcoin

In het verleden zijn er zorgen geuit over de implicaties van CBDC’s. Zo zouden ze de financiële vrijheid van de bevolking aan banden leggen. Tot op heden zijn er nog geen situaties geweest waarbij deze zorgen bevestigd werden. De huidige situatie in Nigeria en de reactie van de bevolking lijken deze implicaties tot zover aan het licht te brengen.

De regering lijkt een monopolie op het Nigeriaanse financiële systeem te willen realiseren. De interesse van de bevolking in een gedecentraliseerde financiële asset zoals bitcoin past hoogstwaarschijnlijk niet in dat plaatje. Of en hoe de Nigeriaanse regering zal reageren op de ontwikkelingen is nog niet zeker. Voor crypto voorstanders is de Nigeriaanse interesse in Bitcoin hoe dan ook een optimistisch teken.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie