Roy van Krieken Roy van Krieken
20/12/2022 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/12/2022 20:01

Ripple rechtszaak nadert het einde: dit kan roet in het eten gooien

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple triunfa: se revelan documentos clave en la demanda contra XRP

Foto: Vector-3D/Shutterstock

Sinds het einde van 2020 is Ripple (XRP) verwikkeld in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het lijkt erop dat het einde in zicht is, maar wat de uitkomst gaat zijn is nog alles behalve zeker. Een tijdje terug werd er uitspraak gedaan in een andere rechtszaak, tussen LBRY en de SEC, en deze leek verdacht veel op de lopende zaak met Ripple. De angst bestaat dat dit nadelige gevolgen voor Ripple kan gaan hebben.

Een ETF voor XRP is meer dan welkom, zegt Ripple CEO Brad Garlinghouse
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

LBRY rechtszaak

Ripple werd door de SEC aangeklaagd omdat de toezichthouder gelooft dat Ripple jarenlang XRP tokens verkocht als securities, ofwel effecten, zonder dat zij hiervoor bij de SEC de benodigde licenties in handen hadden. De rechtszaak tussen LBRY en de SEC berustte zich op hetzelfde vraagstuk. In deze zaak gaf de rechter uiteindelijk de SEC het gelijk.

Een advocaat aan de kant van Ripple, John Deaton, gaf onlangs aan dat hij duidelijk een belangrijke overeenkomst tussen de zaak van LBRY en de Ripple-rechtszaak ziet. Hij ziet een “overkoepelend gemeenschappelijk probleem”.

Dit gemeenschappelijke probleem is de juridische classificatie van de token zelf en de transacties met de token op de secundaire markt die volledig onafhankelijk worden gemaakt van een bedrijf, zoals in dit geval dus Ripple of LBRY.

XRP zaak uitslag is 50/50

Het gebrek aan duidelijkheid over dergelijke transacties op de secundaire markt zorgt voor onzekerheid bij Deaton. Hij hoopt echter dat de rechter in de Ripple-zaak duidelijk onderscheid zal maken tussen secundaire markttransacties en transacties op het platform zelf. Uiteindelijk gelooft Deaton ook dat de uitkomst van de LBRY-zaak weinig effect zal hebben op Ripple, maar uitsluiten kan hij het ook niet.

“Hopelijk gaat de rechter akkoord met het onderscheid tussen transacties op de secundaire markt en gebruikers van het platform. Het zal nog steeds slechts een beslissing van een districtsrechter blijven, maar het zou gebruikt kunnen worden om de argumenten van de SEC tegen tokens zelf te beperken.”

Totdat de rechter definitief het vonnis uitspreekt zal het echter koffiedik kijken blijven. Eerder deze maand was in het Ripple nieuws te lezen dat advocaat Jeremy Hogan de belangrijkste mogelijke scenario’s op een rijtje had gezet. Volgens hem is de kans de Ripple de zaak wint ongeveer 50%.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie