Roy van Krieken Roy van Krieken
20/12/2022 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/12/2022 20:01

Ripple rechtszaak nadert het einde: dit kan roet in het eten gooien

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple triunfa: se revelan documentos clave en la demanda contra XRP

Foto: Vector-3D/Shutterstock

Sinds het einde van 2020 is Ripple (XRP) verwikkeld in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het lijkt erop dat het einde in zicht is, maar wat de uitkomst gaat zijn is nog alles behalve zeker. Een tijdje terug werd er uitspraak gedaan in een andere rechtszaak, tussen LBRY en de SEC, en deze leek verdacht veel op de lopende zaak met Ripple. De angst bestaat dat dit nadelige gevolgen voor Ripple kan gaan hebben.

Sinds 2023 wekelijks €25 aan XRP kopen: het verrassende resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan XRP kopen: het verrassende resultaat

LBRY rechtszaak

Ripple werd door de SEC aangeklaagd omdat de toezichthouder gelooft dat Ripple jarenlang XRP tokens verkocht als securities, ofwel effecten, zonder dat zij hiervoor bij de SEC de benodigde licenties in handen hadden. De rechtszaak tussen LBRY en de SEC berustte zich op hetzelfde vraagstuk. In deze zaak gaf de rechter uiteindelijk de SEC het gelijk.

Een advocaat aan de kant van Ripple, John Deaton, gaf onlangs aan dat hij duidelijk een belangrijke overeenkomst tussen de zaak van LBRY en de Ripple-rechtszaak ziet. Hij ziet een “overkoepelend gemeenschappelijk probleem”.

Dit gemeenschappelijke probleem is de juridische classificatie van de token zelf en de transacties met de token op de secundaire markt die volledig onafhankelijk worden gemaakt van een bedrijf, zoals in dit geval dus Ripple of LBRY.

XRP zaak uitslag is 50/50

Het gebrek aan duidelijkheid over dergelijke transacties op de secundaire markt zorgt voor onzekerheid bij Deaton. Hij hoopt echter dat de rechter in de Ripple-zaak duidelijk onderscheid zal maken tussen secundaire markttransacties en transacties op het platform zelf. Uiteindelijk gelooft Deaton ook dat de uitkomst van de LBRY-zaak weinig effect zal hebben op Ripple, maar uitsluiten kan hij het ook niet.

“Hopelijk gaat de rechter akkoord met het onderscheid tussen transacties op de secundaire markt en gebruikers van het platform. Het zal nog steeds slechts een beslissing van een districtsrechter blijven, maar het zou gebruikt kunnen worden om de argumenten van de SEC tegen tokens zelf te beperken.”

Totdat de rechter definitief het vonnis uitspreekt zal het echter koffiedik kijken blijven. Eerder deze maand was in het Ripple nieuws te lezen dat advocaat Jeremy Hogan de belangrijkste mogelijke scenario’s op een rijtje had gezet. Volgens hem is de kans de Ripple de zaak wint ongeveer 50%.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021, een rol die hij kreeg via een aanbeveling. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Dit is wanneer XRP de $250 kan halen volgens analisten
Sinds 2023 wekelijks €25 aan XRP kopen: het verrassende resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan XRP kopen: het verrassende resultaat
Advertentie