Ivo Melchers Ivo Melchers
31/07/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2023 11:00

Amerikaanse overheid gaf crypto beurs ultimatum: alleen bitcoin mag

Nieuws
Ultimátum del gobierno de EE.UU. a los exchanges: sólo se permite BTC

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden sinds het crypto nieuws werd overspoeld met de juridische acties vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Begin juni werden de reusachtige cryptobeurzen Coinbase en Binance beiden aangeklaagd door de Amerikaanse financiële waakhond vanwege onder andere het vermeende overtreden van de federale effectenwetgeving. Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, heeft nu naar buiten gebracht dat de toezichthouder voorafgaand aan de aanklacht expliciet duidelijk heeft gemaakt dat het van mening is dat iedere cryptomunt behalve bitcoin (BTC) als effect kan worden geclassificeerd.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

SEC rechtszaak

Sinds de SEC eind 2020 Ripple voor de rechter sleepte vanwege de beschuldiging dat het zijn XRP-tokens als effecten zou hebben verkocht, is de effectenkwestie een belangrijk discussiepunt binnen de crypto wereld. In de Verenigde Staten mag de handel in effecten, ofwel securities, alleen aangeboden worden met de juiste vergunningen op zak. Toen de SEC acties ondernam tegen Coinbase en Binance werd de discussie op een hoger pitje gezet: het claimde namelijk dat een berg aan altcoins als effecten kunnen worden bestempeld.

Inmiddels is bekend dat de verkoop van XRP-tokens op crypto exchanges niet onder de Amerikaanse effectenwet valt. Vanwege de rechtszaken tegen Coinbase en Binance werd de uitspraak groots gevierd in het crypto land.

Advertisement

Elke crypto behalve BTC verwijderen

Armstrong heeft nu in een interview met de Financial Times naar buiten gebracht dat de SEC de beurs, voorafgaand aan de aanklacht, had verzocht om iedere altcoin van het platform te verwijderen:

‘’Ze kwamen bij ons terug en ze zeiden… wij geloven dat elk activum behalve bitcoin een effect is. En, zeiden we, hoe kom je tot die conclusie want dat is niet onze interpretatie van de wet. En ze zeiden: we gaan het je niet uitleggen, je moet elk activum behalve bitcoin verwijderen.’’

In de uiteindelijke aanklacht werd de beursgenoteerde exchange onderuit gehaald voor het faciliteren van de handel in twaalf ‘effecten’, zonder de juiste vergunningen. Bovendien werd de staking dienst van Coinbase als effect aangemerkt door de SEC.

Vorige maand diende Coinbase nog een motie in om de rechtszaak af te wijzen, met het argument dat de SEC de effectenwetten toepast op een manier die aanzienlijk afwijkt van de bestaande wettelijke kaders.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement