Sander van Rijn Sander van Rijn
02/10/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/10/2023 12:00

Binance: kwetsbaarheid kost crypto sector miljard aan verliezen

Nieuws
Binance: kwetsbaarheid kost crypto sector miljard aan verliezen

Foto: Grey82/Shutterstock

Een recent rapport van Binance Research onthult dat het gebruik van zogeheten orakels sinds 2020 heeft geleid tot verliezen van meer dan $892 miljoen. Hoewel orakel netwerken als Chainlink (LINK) cruciaal zijn voor het ophalen van externe gegevens naar blockchain netwerken, blijken deze systemen toch niet helemaal waterdicht te zijn.

Orakels fungeren als de brug tussen on-chain en off-chain werelden om blockchain-netwerken toegang te geven tot externe informatie. Er zitten echter kwetsbaarheden in deze systemen. De manipulatie van orakels heeft sinds 2020 tot bijna een miljard dollar aan verlies geleid, meldt Binance onderzoek.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Orakel manipulatie: Kunstmatig opdrijven van crypto prijzen

Een van de meest voorkomende vorm van deze manipulatie omvat het kunstmatig opdrijven van de prijzen van tokens met lage liquiditeit. Deze trend lijkt eindelijk in 2023 af te nemen. Het verlies als gevolg van orakel gerelateerde exploits is dit jaar aanzienlijk verminderd. Deze vermindering kan volgens Binance worden toegeschreven aan strengere beveiligingsmaatregelen.

Bovendien wordt aangenomen dat afname van de total value locked (TVL) in het gedecentraliseerde financiële (DeFi) ecosysteem hier een rol in speelt. Hoewel volgens het rapport orakels van onschatbare waarde zijn voor blockchain-netwerken, kunnen kwetsbaarheden altijd blijven bestaan.

Het onderzoek bevat verschillende aanbevelingen voor projecten die de afhankelijkheid van orakels willen verminderen. Vooral in leningen, derivaten en non-fungibele tokens (NFT’s). Orakelvrije protocollen bieden ook enkele voordelen, zoals een verhoogde veiligheid. Echter brengen ze ook nadelen met zich mee, zoals complexiteit en verminderde efficiëntie.

Advertisement

Innovatieve crypto technologieën zoals orakels zijn niet immuun

Deze recente bevindingen van Binance benadrukken opnieuw de complexiteit en uitdagingen van de blockchain-wereld. Het accentueert dat zelfs innovatieve technologieën zoals orakels niet immuun zijn voor manipulatie.

Onlangs kwam Chainlink, een populair project op Ethereum (ETH), onder vuur te staan. Het team zou had plotseling belangrijke wijzigingen aangebracht zonder medeweten.

Het doel van Chainlink was het waarborgen van de betrouwbaarheid van zijn diensten. Echter viel dit niet in de smaak bij de gebruikers, die felle kritiek uitten op deze wijziging.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement