Simon Bosch Simon Bosch
26/01/2024 10:54 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2024 10:54

Bitcoin spot ETF’s ervaren recorduitstroom na initiële hype

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin spot ETF's ervaren recorduitstroom na initiële hype

Foto: Kate Scott/Shutterstock

Op 10 januari keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goed. De beursfondsen waren meteen erg populair, en meerdere ETF’s zagen een flinke instroom in de eerste dagen na de lancering.

Dat was op woensdag echter niet het geval. De bitcoin-ETF’s zagen gisteren gezamenlijk een netto uitstroom en waren harder gekrompen dan ooit.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ETF’s zien grootste uitstroom tot nu toe

Dat concludeert Bloomberg-analist James Seyffart in een bericht op sociale mediaplatform X. ‘Ooit’ is een groot woord, want afgelopen woensdag was pas de negende handelsdag voor de fondsen, merkt Seyffarts collega Eric Balchunas onder het bericht op.

Dag 9 was verantwoordelijk voor een nettokrimp van 158,4 miljoen Amerikaanse dollar, de grootste afnamene tot nu toe. Het GBTC fonds van Grayscale, het grootste bitcoin fonds ter wereld, is de voornaamste oorzaak van de krimp.

Het GBTC fonds ziet al sinds de lancering van de ETF’s een enorme uitstroom, maar dit werd aanvankelijk nog gecompenseerd met een enorme instroom naar de andere ETF’s.

Het lijkt voor een deel te zijn veroorzaakt doordat het geld van GBTC wordt verplaatst naar andere ETF’s, die fors lagere handelskosten in rekening brengen. Ook is de krimp gedeeltelijk afkomstig van de failliete cryptobeurs FTX, die voor ongeveer een miljard dollar aan GBTC-aandelen heeft verkocht.

Advertentie

Grayscale GBTC fonds blijft oorzaak voor leegloop

Dat betekent dat in de afgelopen dagen ongeveer 11.000 BTC uit de ETF’s is gehaald. Daardoor daalt het totale aantal in deze fondsen van 660.000 BTC naar 649.000 BTC. Dat is met de huidige bitcoin koers een afname van ongeveer 440 miljoen naar 26 miljard dollar.

Toch was het wederom alleen de spot-ETF van Grayscale die gisteren met uitstroom kampte. De overige fondsen zijn gewoon blijven groeien, maar de snelheid daarvan remde gisteren wel flink af. Daardoor kwam het totaal op een netto uitstroom uit.

Het IBIT beursfonds van BlackRock groeide gisteren met 66,2 miljoen dollar. Het FBTC fonds van Fidelity haalde gisteren opvallend het BlackRock fonds in en trok 125,7 miljoen dollar aan. In totaal kwam er 271 miljoen dollar bij de overige fondsen bij.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie