Simon Bosch Simon Bosch
23/01/2024 13:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/01/2024 11:22

Bitcoin verkoopdruk deels veroorzaakt door failliete cryptobeurs FTX

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin verkoopdruk deels veroorzaakt door failliete cryptobeurs FTX

Foto: Poetra.RH/Shutterstock

Eerder deze maand keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor bitcoin (BTC) goed. Al op de eerste handelsdag zagen de gloednieuwe beursfondsen aanzienlijke volumes. Helaas bleek hierna dat een groot deel van het volume afkomstig was van verkopers van Grayscale’s fonds (GBTC). Toch blijkt het nu allemaal relatief mee te vallen. De failliete crypto exchange FTX blijkt namelijk het gros te hebben verkocht.

Stokoude bitcoin miner haalt €3,1 miljoen onder het stof vandaan
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin spot-ETF’s enorm populair

Toen op 10 januari de eerste spot-ETF’s voor bitcoin in de Verenigde Staten beschikbaar gesteld werden, waren ze meteen in trek. Als je de nieuw geïntroduceerde beursfondsen van 2023 meerekent, dan stonden de populairste spot-ETF’s in de top 25 van de meest succesvolle nieuwe fondsen van het jaar.

Het volume was voor geen enkel fonds groter dan voor dat van GBTC. Echter bleek hierna ook dat het volume voor dit fonds voornamelijk afkomstig zou zijn van verkopers. Ook haalde de bitcoin koers op die dag weliswaar het hoogste punt sinds 2022, maar kort hierna crashte de koers juist hard.

Advertentie

FTX enorme verkoper GBTC spot-ETF

Die ene investeerder kon ook weinig anders dan verkopen, want dat was naar verluidt de failliete cryptobeurs FTX. Dat schrijft CoinDesk op basis van informatie van twee anonieme contactpersonen. FTX had op het moment van zijn faillissement miljarden dollars aan cryptocurrencies die het nog kon verkopen.

Afgelopen november kreeg de exchange toestemming van de rechter om aandelen in verschillende crypto-fondsen van Grayscale en Bitwise te verkopen, wat toen nog zo’n 873 miljoen dollar waard was. Inmiddels zijn de meeste koersen iets gestegen, dit zal dus meer waard zijn geworden.

Volgens CoinDesk heeft het 22,3 miljoen aandelen in GBTC alleen al verkocht, wat ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar waard zou zijn. Nu zou het ook geen enkele aandeel in het beursfonds meer over hebben.

Volgens CoinDesk hebben investeerders ruim 2 miljard dollar in GBTC-aandelen verkocht sinds het op 11 januari een spot-ETF is geworden. Toch komt de helft van het volume dus bij één bedrijf vandaan.

Nu gratis: volg net als miljoenen traders al je investeringen

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie