Simon Bosch Simon Bosch
19/01/2024 12:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2024 07:42

Bitcoin ETF’s stijgen boven honderden andere beursfondsen uit

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF's stijgen boven honderden andere beursfondsen uit

Foto: orhan akkurt/Shutterstock

Het heeft meer dan een half jaar geduurd, maar vorige week keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) maar liefst elf verschillende spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goed. Ze waren meteen populair bij investeerders; verschillende fondsen haalden in een korte tijd een aanzienlijke marktwaarde. Sommige ETF’s staan zelfs in de top 25 van 2023.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Nieuwe bitcoin ETF’s hard gegroeid in korte tijd

Op de eerste dag alleen al bereikten de nieuwe spot-ETF’s bij elkaar een volume van ruim 4,6 miljard Amerikaanse dollar, en verschillende fondsen behaalden een marktwaarde van minimaal 100 miljoen dollar. Het grootste deel van het handelsvolume was afkomstig van Grayscale’s GBTC-beursfonds, dat eigenlijk al bestond.

Vóór vorige week donderdag was dit fonds namelijk een regulier trustfonds. Daarom kwam een aanzienlijk deel van het volume van GBTC-investeerders, alhoewel ze vorige week juist veel hebben verkocht.

Toch mag het gezegd worden dat de overige fondsen voorheen nog niet eens bestonden, terwijl ze nu al honderden miljoenen dollars aan bitcoin onder beheer hebben. Het fonds van BlackRock, de iShares Bitcoin Trust (IBIT), heeft zelfs al een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar.

Advertentie

Bitcoin ETF’s onder populairste ETF’s van 2023

Naast het fonds van BlackRock waren Fidelity’s FBTC en de Bitwise Bitcoin ETF Trust (BITB) erg populair. Die hebben volgens Blockworks momenteel een marktwaarde van respectievelijk 523 miljoen dollar en 240 miljoen dollar. Het fonds van ARK Invest en Invesco volgt op de voet met een huidige waarde van 232 miljoen dollar.

Nate Geraci van de vermogensbeheerder ETFStore verklaart op sociale mediaplatform X dat dit resultaat enorm sterk is. In 2023 zijn namelijk meer dan 540 ETF’s geïntroduceerd, maar er zijn er maar weinig waarvan de activa onder beheer zo hard zijn gestegen als die van deze ETF’s.

Geraci noemt Bitwise’ fonds als voorbeeld, maar dit fonds staat niet eens op de eerste plek van de nieuwe spot-ETF’s. Die van BlackRock en Fidelity zijn nog groter. Bitwise’ ETF bevindt zich in de top 25 van fondsen die het hardst zijn gegroeid, wat automatisch betekent dat de twee concurrerende fondsen ook in deze ranglijst te vinden zijn.

Nu gratis: volg net als miljoenen traders al je investeringen

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie