Erik Juffermans Erik Juffermans
06/04/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/04/2023 19:30

Crypto DEX handelsvolume bereikt hoogste niveau in 10 maanden

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto DEX handelsvolume bereikt hoogste niveau in 10 maanden

Foto: Formatoriginal/Shutterstock

De populariteit van gedecentraliseerde crypto exchanges (DEX) blijft toenemen. Voor de vierde maand op rij bereikt het handelsvolume op DEX nieuwe hoogtes. Uit data van DefiLlama blijkt dat dit bedrag in maart op 133 miljard dollar uitkwam. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de druk die Amerikaanse toezichthouders sinds begin dit jaar op gecentraliseerde crypto exchanges leggen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

DeFi doet het zeer goed

Sinds het dieptepunt van december vorig jaar, zijn DEX handelsplatformen aan een sterke opmars bezig. Sinds de ondergang van FTX is het vertrouwen in gecentraliseerde exchanges aan het afnemen. Forse beschuldigingen van onder andere de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) aan het adres van exchanges doen daar nog een schepje bovenop.

Zo werden dit jaar de exchanges Kraken, Binance en Coinbase al het doelwit van de Amerikaanse financiële waakhond. Ze zouden zich allemaal schuldig hebben gemaakt aan het overtreden van de Amerikaanse effectenwet.

Investeerders lijken het zekere voor het onzekere te nemen en het gebruik van gedecentraliseerde exchanges neemt toe. Hoewel het handelsvolume op DEX nog niet zo hoog ligt als eind 2021, heeft het volume het hoogste niveau bereikt sinds mei 2022. Er werd in totaal voor 133 miljard dollar in maart op deze handelsplatformen verhandeld.

Het hoogste maandelijkse volume in DeFi werd behaald in november 2021, dezelfde maand als de historische piek van de bitcoin (BTC) koers. Die maand lag het volume op 234 miljard dollar. In maart nam Uniswap het grootste deel van het DEX handelsvolume voor zijn rekening; ongeveer 70 miljard dollar. Curve volgde met ruim 21 miljard dollar. 

Stablecoin crisis

Een andere mogelijke reden voor het stijgende gebruik van DEX is de stablecoin crisis begin maart. USDC verloor kortstondig zijn link met de dollar na de val van de Sillicon Valley Bank. Gecentraliseerde exchanges hadden daardoor te kampen met een liquiditeitsgebrek voor USDC handelsparen.

Handelaren vertrokken vervolgens naar decentralized finance (DeFi) platformen op zoek naar liquiditeit. Zo is er op de dagen rond de ‘depeg,’ of ontkoppeling, van USDC extreem veel DeFi activiteit waar te nemen. Op 11 maart steeg het handelsvolume tot bijna 25 miljard dollar. Dit was tevens het allerhoogste dagelijkse volume op DeFi ooit.

Het DEX volume is nog altijd een stuk lager dan het totale volume op gecentraliseerde exchanges. Dit bedrag lag op ruim 980 miljard dollar in maart en is grotendeels afkomstig van Binance.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie