Simon Bosch Simon Bosch
10/01/2023 15:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/01/2023 15:10

Crypto mixer Tornado Cash nog altijd te gebruiken, ondanks sancties

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto mixer Tornado Cash nog altijd te gebruiken, ondanks sancties

Foto: W. Scott McGill/Shutterstock

Afgelopen augustus heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie de crypto-mixer Tornado Cash aan banden gelegd. Dit leidde ertoe dat verschillende andere landen de mixer ook verboden maakte, waaronder Nederland. Maar kennelijk is dit niet genoeg om de dienst uit de weg te ruimen. Volgens on-chain data wordt Tornado Cash nog steeds gebruikt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Niet alleen criminelen gebruikten crypto mixer

Chainalysis schrijft dat Tornado Cash niet alleen voor illegale praktijken gebruikt werd. Sterker nog, ‘slechts’ 34% van al het geld dat vóór de sancties naar de mixer werd gestuurd had banden met illegale activiteiten. Toch wisselde dit percentage sterk. Dat lijkt te zijn gekomen doordat het gros van de illegale activiteit afkomstig was van slechts twee soorten criminaliteit; hacks en scams.

De onderzoekers vergelijken Tornado Cash met de dark web-marktplaats Hydra en de veelvuldig door criminelen gebruikte crypto exchange Garantex. Beide partijen zijn door overheden onderworpen aan sancties. Hydra is inmiddels opgedoekt door de Duitse politie, maar Garantex bestaat nog steeds.

Advertentie

Tornado Cash niet klein te krijgen?

Hydra’s volume ging naar nul zodra de politie de servers in beslag nam, maar voor Tornado Cash was dit niet het geval. Chainalysis benadrukt dat de dienst op smart contracts draait die je in wezen niet offline kunt halen. Daarom is er geen ‘harde’ manier om de dienst onbruikbaar te maken, op het hanteren van juridische gevolgen na.

Tornado Cash’ inflows daalden met 68% in de 30 dagen na het opleggen van de sancties, van bijna 25 miljoen dollar per dag naar minder dan 5 miljoen dollar. De dienst is nog steeds operationeel, maar hij is een stuk minder makkelijk te gebruiken. Zo is de website inmiddels niet meer bereikbaar.

Ook heeft de Ethereum blockchain een flinke vinger in de pap. Volgens blockchain-onderzoeksbureau SlowMist werden Tether en Circle gedwongen om 376 ETH-adressen met USDT en USDC te bevriezen. Een flink deel hiervan zal verbonden zijn aan Tornado Cash.

Door de Merge-upgrade is de blockchain erg kwetsbaar geworden voor censuur, wat dit soort acties door de overheid nog verder vergemakkelijkt. Veel gebruikers hebben door de sancties simpelweg hun fondsen verplaatst van Tornado Cash naar ChipMixer, volgens SlowMist.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie