Roy van Krieken Roy van Krieken
05/10/2022 08:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/10/2022 08:08

Decentrale exchanges worden steeds populairder, aldus Citigroup

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Er bestaan binnen de wereld van cryptocurrencies voornamelijk twee soorten crypto-exchanges: de centrale exchanges (CEX), zoals bijvoorbeeld Bitvavo en Binance, en de decentrale exchanges (DEX), zoals Uniswap en Pancakeswap. Vooral de laatste soort wordt steeds vaker gebruikt, dat blijkt uit nieuw onderzoek van de grote Amerikaanse bank Citigroup.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

DEX vs. CEX.

Afgelopen donderdag publiceerde de bank een nieuw rapport waarin zij het gebruik van verschillende exchanges twee jaar lang onder de loep namen. De conclusie van het rapport is duidelijk. De decentrale exchanges zijn bezig met een flinke inhaalslag ten opzichte van de centrale exchanges, dat meldt CoinDesk.

Het grootste verschil tussen een DEX en een CEX is het feit dat een decentrale exchange niet wordt beheerd door een centrale partij. Dat betekent dat alle transacties tussen verschillende personen plaatsvinden zonder tussenpersoon. In plaats daarvan kunnen gebruikers met elkaar handelen door middel van complexe algoritmes.

DEX’s bieden daarnaast ook verschillende manier om extra geld te verdienen, zoals dividend aan tokenhouders en de mogelijkheid om fondsen zelf te bewaren. Als de handelsbeloningen zijn inbegrepen hebben deze exchanges over het algemeen ook veel lagere handelskosten dan platforms zoals Coinbase Pro, voegde Citi eraan toe.

Advertentie

Regulatie en veiligheid

Een van de belangrijkste redenen waarom DEX’s een opmars aan het maken zijn is volgens Citigroup het feit dat overheden over de hele wereld met strenge regulatie komen voor traditionele centrale exchanges.

 Het is vandaag de dag vrij normaal dat een nieuwe gebruiker eerst bijvoorbeeld extensieve know-your-customer procedures moet doorlopen voordat hij of zij gebruik kan maken van het handelsplatform. Niet iedereen zit hier natuurlijk op te wachten en bij decentrale exchanges is dit meestal niet het geval.

Daarnaast is de gecentraliseerde aard van CEX’s een doorn in het oog voor sommige handelaren en investeerders. Als je hier je tokens in bewaring hebt staan dan betekent dat feitelijk niet dat deze tokens ook daadwerkelijk jouw eigendom zijn. Mocht een exchange failliet gaan, zoals we dat onlangs zagen bij crypto-leendienst Celsius, dan bestaat er een kans dat je kunt fluiten naar je geld.

Al deze zaken zorgen er volgens Citigroup voor dat het gebruik van een DEX enorm populair is geworden onder crypto gebruikers.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie