Roy van Krieken Roy van Krieken
07/01/2023 14:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/01/2023 14:05

Dit is de situatie bij crypto exchange Bitvavo

Nieuws

Foto: Bitvavo

Het zal slechts weinig Nederlandse crypto beleggers zijn ontgaan dat er een hoop rumoer is ontstaan omtrent crypto exchange Bitvavo. Het bedrijf zou in de problemen zijn geraakt toen een partner van Bitvavo, Digital Currency Group (DCG), niet langer in staat bleek te zijn een flinke smak geld aan Bitvavo terug te betalen. Er is veel onduidelijk, en veel misinformatie doet de rondte. Daarom vatten we in dit artikel nog eens kort samen wat er nu allemaal precies aan de hand is, en wat de gevolgen kunnen zijn.

Bitcoin koers aan de vooravond van ‘parabolische fase’, volgens expert

De ondergang van FTX

Het begon allemaal toen crypto exchange FTX vrij plotseling en catastrofaal het leven liet. FTX was een reus binnen de crypto wereld en om die reden hadden veel andere partijen ook belangen in FTX. Een van die partijen was crypto-leenplatform Genesis. Al snel bleek dat Genesis door de ondergang van FTX zelf financieel diep in de problemen kwam.

Het moederbedrijf van Genesis is DCG. Als Genesis dus in zwaar weer terecht komt, dan is het logisch dat dit ook pijn doet bij DCG.Gisteren werd bekend dat Genesis mogelijk zelfs een faillissement overweegt. Het moederbedrijf van Genesis, DCG dus,  is weer het bedrijf waar Bitvavo een samenwerking mee had. 

DCG zou namelijk de off-chain staking dienst van Bitvavo op zich nemen. Dat wil zeggen dat het geld dat door klanten op Bitvavo wordt gestaked is ondergebracht bij DCG. In totaal gaat het hier om zo’n €280 miljoen. 

DCG betaalt niet terug

Bitvavo wil dit geld nu uiteraard terug en in normale omstandigheden zou dit ook geen probleem moeten zijn. Echter weten we dat Genesis en DCG in de penarie zitten, dus is deze kwestie niet meer zo makkelijk. DCG blijkt vooralsnog niet in staat te zijn het geldbedrag aan Bitvavo terug te storten.

Advertentie

Gevolgen voor Bitvavo?

Bitvavo heeft herhaaldelijk gesteld dat het verwacht de €280 miljoen vroeg of laat terug te krijgen. Mocht dat gebeuren dan kunnen we stellen dat de crisis voor Bitvavo en al haar Nederlandse klanten ten einde is gekomen. Bitvavo blijft in gesprek met DCG en andere partijen om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Hoe realistisch dit scenario is, is op basis van persberichten aan beide kanten eigenlijk niet te zeggen.

Mocht Bitvavo het bedrag niet meer terugkrijgen dat zou dat een flinke klap zijn voor het bedrijf. Echter, Bitvavo heeft al meerdere keren aangegeven dat zij garant zullen, en kunnen, staan voor het bedrag. Olie werd op het vuur gegooid toen het Financieel Dagblad met een stuk kwam waarin zij stelden dat Bitvavo die $280 miljoen helemaal niet achter de hand heeft in het geval dat DCG het zou laten afweten. Dit stuk van het Financieel Dagblad werd door Bitvavo bestempeld als “onvolledig en onzijdig

Bitvavo herhaalt keer op keer dat tegoeden van klanten geen gevaar lopen en dat het in elk scenario het hoofd gemakkelijk boven water zal weten te houden.

Wat er ook met het geld van Bitvavo gaat gebeuren, het lijkt er op dit moment in ieder geval niet op dat Bitvavo op het randje van de afgrond staat, hetgeen hier en daar wel wordt beweerd. Desalniettemin is de situatie natuurlijk niet wenselijk voor klanten. Onzekerheid is het laatste waar een crypto belegger op zit te wachten en het is hopen op een spoedige oplossing.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie