Ivo Melchers Ivo Melchers
24/12/2022 10:53 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/12/2022 10:53

Bitvavo over miljoenen gat in jaarrekening: “onvolledig en eenzijdig”

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Bitvavo

Het is je hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan dat het Nederlandse Bitvavo te lijden heeft onder de financiële problemen van crypto-kredietverstrekker Genesis. Zo kon je eerder lezen dat Genesis halverwege november alle opnames had gepauzeerd omdat het niet over genoeg kapitaal zou beschikken om nog leningen te kunnen verstrekken. Verschillende crypto exchanges zijn in bepaalde mate de dupe van deze situatie. Zo krijgt Gemini nog $900 miljoen van Genesis en Bitvavo zou nog €280 miljoen verschuldigd zijn.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Oprichters Bitvavo moeten bijspringen

Gisteren kon je lezen dat de Nederlandse cryptobeurs de klap zelf zou kunnen opvallen, mocht de €280 miljoen niet terugkomen. Na vragen van het Financieel Dagblad (FD) stuurde Mark Nuvelstijn, de CEO van Bitvavo, de jaarrekening over 2021 op, met daarin op 31 december een eigen vermogen van €33,8 miljoen. In 2022 zou de cryptobeurs een winst hebben behaald van €65 miljoen, wat bij elkaar iets minder is dan €100 miljoen. FD stelt daarom in het artikel dat er een gat zou zijn van circa €180 miljoen.

In de jaarrekening staat tevens dat de aandeelhouders – Nuvelstijn en medeoprichters Jelle de Boer en Tim Baardse – een totaal van €110 miljoen aan dividend hebben gekregen in 2021. Volgens de accountant hebben ze beloofd om daarvan €100 miljoen terug te storten als dat nodig is. Nuvelstijn en de twee oprichters van Bitvavo hebben na ondertekening van de jaarrekening nog eens €25 miljoen toegezegd.

In een reactie op dit artikel laat Mark Nuvelstijn, CEO van Bitvavo, het volgende weten: Bitvavo zou tevens gebruik kunnen gaan maken van de kredietlijnen van €70 miljoen bij de banken en in het geval dat 2022 een verliesjaar wordt, kan het de winstbelasting van ruim €34 miljoen over 2021 terugvorderen. Hierdoor beschikt het bedrijf over meer dan voldoende financiële middelen, zoals tevens is bevestigd door accountant Grant Thornton.

Reactie Bitvavo

Bitvavo heeft in de reactie ook laten weten dat het van mening is dat het artikel van het Financieel Dagblad een onvolledige en misleidende voorstelling van zaken geeft. Ten eerste gaat FD er vanuit dat de €280 miljoen niet terugbetaald gaat worden, terwijl de Nederlandse exchange hier duidelijk een andere kijk op heeft. Ten tweede wordt het ‘gat van €180 miljoen’ gezien als incorrect en onvolledig. Het bedrijf stelt te beschikken over meer dan voldoende financiële middelen en de aandeelhouders zijn bereid om bij te springen om zekerheid aan de klanten te geven.

“De middelen zijn aanwezig om klantenvorderingen te voldoen in tegenstelling tot wat FD onterecht beweert. Bovenstaande informatie hebben we gedeeld met het FD. We betreuren het dat het FD gekozen heeft voor een onvolledig en eenzijdige voorstelling van zaken. Temeer daar het FD zelf schrijft dat Bitvavo solvabel en stabiel is, hetgeen in het artikel wordt bevestigd door onze accountant Grant Thornton.”

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie