Simon Bosch Simon Bosch
30/06/2022 05:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/06/2022 05:08

FTX CEO: ‘Kleinere bitcoin exchanges zijn stiekem failliet’

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: ADragan/Shutterstock

Na een kleine relief rally hebben de meeste cryptocurrencies de daling weer hervat. Lage prijzen zijn in principe geen probleem, dan kun je immers goedkoper terugkopen. Maar dan moet je wel mogelijkheid hebben om überhaupt te kopen. Volgens FTX’ CEO zou dat wel eens lastiger kunnen worden, sommige handelsplatformen zijn volgens hem stiekem failliet.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Exchanges zijn nu kwetsbaar, aldus FTX CEO

In een interview met Forbes verklaarde FTX-topman Sam Bankman Fried, ook wel bekend als ‘SBF’, dat er veel meer crypto exchanges zijn dan je zou denken. Op het moment van schrijven staat de teller op meer dan 400, volgens data van CoinGecko.

Van FTX, Coinbase of Bitvavo heb je misschien wel gehoord, maar heb je ooit gehoord van Powertrade, Bitfex of Clipper? Het zijn er zó veel dat je moeilijk van de meeste op de hoogte kunt zijn. Veel van deze partijen zijn decentraal en hebben een erg laag handelsvolume.

Exchanges zijn afhankelijk van hun handelaren. Ze rekenen beperkte handelskosten, die vormen de omzet. Zodra prijzen te veel dalen wordt die omzet minder. Dalende prijzen is voor investeerders na een stierenmarkt bovendien minder aantrekkelijk om te blijven investeren, en dat drukt de omzet nog minder.

De dalende markten maken het handelsplatformen dus niet makkelijker. Forbes benadrukt dat hacks de situatie nog lastiger maken. Investeerders met tokens op de exchange raken dan hun geld kwijt en exchanges verliezen koopwaar.

Advertentie

Sommige bitcoin bedrijven niet waard om te redden

Sam Bankman-Fried benadrukt eigenlijk hetzelfde als wat Binance-topman CZ eerder deze maand ook zei: sommige bedrijven zijn het niet waard om te redden. Deze bedrijven hebben al zó veel problemen met de balans of met regulaties dat er maar weinig meer van ze over is.

Toch heeft de CEO al aangegeven dat hij bereid is om bedrijven financieel te helpen om ‘besmetting’ van andere bedrijven te voorkomen. Dat heeft hij al gedaan voor BlockFi. Maar inmiddels heeft Morgan Creek net als FTX ook al veel interesse in het bekende crypto-leningplatform.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie