Simon Bosch Simon Bosch
21/06/2022 05:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/06/2022 05:05

FTX CEO wil ingrijpen als meer crypto bedrijven omvallen

Nieuws
FTX CEO wil ingrijpen als meer crypto bedrijven omvallen

Foto: Dilok Klaisataporn/Shutterstock

Vorige week is crypto-bank Celsius omgevallen. Het bedrijf had niet meer genoeg kapitaal om alle stortingen van klanten terug te betalen, en veel mensen zijn hierdoor bang voor ‘besmetting’ van de rest van de markt. Sam Bankman-Fried van exchange FTX en market maker Alameda verklaart dat hij overweegt om in te stappen om besmetting te voorkomen.

VeChain (VET) valt terug naar cruciale zone, kan hieruit sterk stijgen

Crypto lager door hogere rentes

Dat verklaart hij in een interview met NPR. Volgens hem is de Federal Reserve is de oorzaak van de crash. De centrale bank is namelijk hard bezig met het drastisch verhogen van de rentes. Twee weken geleden verhoogde het de rente met 0,75%, de grootste stijging sinds 1994. Dat heeft geleid tot een ‘rekalibratie’ van de verwachtingen van risico – lagere prijzen van aandelen en cryptocurrencies dus.

Je kunt verwachten dat de trend van hogere rentes nog wel even door zal gaan. De Federal Reserve probeert de inflatie namelijk naar beneden te krijgen. Die is op dit moment erg hoog, en in principe zal het instituut de rente daardoor verder blijven verhogen totdat de inflatie daalt of totdat ‘er iets breekt’, zoals een onderdeel van het financiële systeem of de banenmarkt. Vanaf dat moment zal de rente vermoedelijk weer dalen.

Advertentie

FTX schiet te hulp

Dat betekent dat de prijzen van crypto’s nog veel verder zouden kunnen dalen. Celsius kwam vorige week in de problemen doordat het leningplatform geen winst meer maakte op zijn investeringen. Hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) kwam onderpand tekort en ging samen met Celsius tegen de vlakte. Vermoedelijk hebben beiden een bailout nodig, maar geen enkel bedrijf lijkt happig te zijn op het risico. Andere bedrijven die in Celsius of 3AC hebben geïnvesteerd kunnen daardoor ‘besmet’ worden.

De topman vertelde NPR ook dat hij serieus overweegt om in te grijpen om dit te voorkomen. FTX heeft dit al verschillende keren eerder gedaan, zoals met crypto exchange Liquid. Die kwam vorig jaar in de financiële problemen toen hackers 100 miljoen dollar aan tokens stalen. FTX bood aan om financieel te helpen, en kocht later het hele platform over. De markt zit nu misschien wel in de moeilijkste periode ooit. Misschien schieten FTX en Alameda dus te hulp om het bloeden te stelpen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie