Simon Bosch Simon Bosch
01/01/2023 10:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/01/2023 10:01

FTX-ceo ontkent dat verdachte transacties van hem waren

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/Morocko

Gisteren schreven we dat FTX-zusterbedrijf Alameda Research plotseling grote hoeveelheden ether (ETH) naar crypto-mixers stuurde. Alameda is door de val van FTX failliet gegaan, daarom is de transactie nogal vreemd. De precieze reden is onduidelijk, maar voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried (SBF) verklaart niets te maken mee te hebben.

Crypto wallet-bedrijf Trezor gehackt voor valse crypto promotie
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

SBF: Alameda-transacties zijn niet van hem

Op Twitter schrijft SBF, die zowel FTX als Alameda Research heeft opgericht, dat geen van de transacties vanuit Alameda’s wallets door hem zijn uitgevoerd. Dat zegt hij niet eens meer te kunnen, aangezien hij er geen toegang tot heeft.

Vlak voor de kerst ging het crypto nieuws dat SBF tijdelijk op borgtocht is vrijgelaten. Het helpt niet dat de voormalige CEO vlak hierna bijna 700.000 Amerikaanse dollar heeft opgenomen van een andere exchange. Van de rechtbank mocht hij niet zomaar meer dan 1.000 dollar uitgeven zonder expliciete toestemming van de rechtbank, daar zullen crypto-transacties vermoedelijk ook onder vallen. Wie dan wel opdracht heeft gegeven tot de transacties is niet duidelijk.

Advertentie

Vreemde situatie bij Alameda

Nu is Alameda ook al met tokens aan het schuiven zonder dat het volledig duidelijk is wat er met dit geld gebeurt. SBF zou dus grote bedragen hebben verplaatst, maar ondertussen claimt hij dat hij niet verantwoordelijk is voor de nieuwe transacties van Alameda.

Wellicht het meest opmerkelijke is dat het gaat om een mixer. Deze diensten zijn de afgelopen tijd nog veel controversiëler geworden doordat de crypto-mixer Tornado Cash door de VS op een zwarte lijst is geplaatst. De dienst zou in verband staan met hackers uit Noord-Korea, waardoor niemand zonder expliciete toestemming van de overheid deze mag gebruiken. Je kunt er immers geld mee witwassen.

Ook heeft Alameda’s CEO, Caroline Ellison, verteld dat ze bewust mensen misleidde. Geldschieters wisten niet hoeveel blootstelling ze precies hadden aan het geïmplodeerde FTX. Alameda had namelijk een ongelimiteerde kredietlijn die voor niemand behalve het bestuur van FTX en Alameda zichtbaar was.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie