Timo Bult Timo Bult
30/12/2022 14:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/12/2022 14:01

FTX-bedrijf stuurt plotseling ethereum naar illegale mixers

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
FTX-bedrijf stuurt plotseling ethereum naar illegale mixers

Foto: T. Schneider / Shutterstock.com

Crypto wallets verwant aan het failliete investeringsbedrijf Alameda Research hebben de afgelopen dagen een aantal zeer verdachte transacties gedaan. In totaal werd er voor $1,7 miljoen aan crypto naar crypto mixers gestuurd, blijkt uit data van dataplatform Arkham.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX ex-CEO op vrije voeten, toeval?

Alameda is de investeringsarm van het imperium dat Sam Bankman-Fried (SBF) de afgelopen jaren opbouwde. SBF zat ook achter crypto exchange FTX. Al zijn bedrijven zijn failliet en dus zijn de transacties hoogst opmerkelijk.

Wat de situatie nog opmerkelijker maakt is het feit dat de transacties enkele dagen nadat SBF op borgtocht werd vrijgelaten plaatsvonden. Daarnaast worden crypto mixers gebruikt om sporen te te wissen, wat het nog verdachter maakt.

Arkham legt uit dat de transacties in een aantal stappen plaatsvonden. Zo voerde de wallets eerst een token swap uit om de crypto om te zetten naar ethereum (ETH). Vervolgens werd de ETH opgesplitst in stukken ter waarde van ongeveer $50.000 en $200.000 en onder andere naar mixers gestuurd. Uiteindelijk werd op deze manier $1,7 miljoen aan crypto verduisterd.

Crypto exchange niet blij met transacties

Een van de partijen die betrokken was bij de transacties was crypto exchange ChangeNOW. Via de exchange verstuurden de wallets de crypto waarmee het handelsplatform onderdeel was van de ketting. Maar ChangeNOW is hier helemaal niet blij mee. In reactie op het nieuws publiceerde het een update waarin het onder andere schreef:

“De veiligheid van fondsen en de reputatie van het bedrijf zijn hoekstenen voor ChangeNOW. We doen er alles aan om illegale activiteiten op het platform te voorkomen en reageren altijd op de uitdagingen waarmee de wereldwijde naleving wordt geconfronteerd. We blijven openstaan voor elke samenwerking met betrekking tot de Alameda-kwestie en zullen proactief blijven totdat deze situatie is opgelost.”

Het is vooralsnog niet duidelijk wie erachter de transacties zit. Dankzij de transparantie van blockchain kunnen analisten de wallets echter goed in de gaten blijven houden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie