Robin Hazekamp Robin Hazekamp
10/06/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2023 15:00

Grote crypto beurs vernietigt recordbedrag aan eigen tokens

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grote crypto exchange vernietigt recordbedrag aan eigen tokens

Foto: photo_gonzo/Shutterstock

Crypto exchange OKX heeft de afgelopen twee maanden een recordbedrag van zijn eigen crypto OKB geburnt, oftewel permanent vernietigd. Tussen 1 maart en 31 mei zijn er ongeveer 5,5 miljoen OKB tokens met een verbazingwekkende waarde van zo’n $258 miljoen uit de omloop gehaald. 

Koreaanse won stoot dollar van de troon als populairste munt in crypto
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Recordbedrag aan crypto geburnt

De exchange burnt tokens in rondes van twee maanden aan de hand van hun Buy-Back & Burn programma. Volgens OKX’s rapport is er sinds 2019 een totaal aan 64 miljoen OKB geburnt. Van de starthoeveelheid van 300 miljoen OKB zijn nu nog 236 miljoen over. De hoeveelheid OKB die er de afgelopen twee maanden is verbrand is geen recordaantal, maar het bedrag waar het aan gelijkstaat wel. Tussen juni en september 2019 zijn er 6,1 miljoen OKB tokens verbrand, echter stond die hoeveelheid toen gelijk aan een waarde van $14,6 miljoen. 

De tokens zijn verplaatst naar een wallet waar niemand bij kan. De tokens zijn dus permanent uit omloop, oftewel geburnt. Coin eigenaren doen dit vaak om de inflatie van een cryptocurrency te voorkomen. Vaak gaat het burnen van tokens zelfs gepaard met een stijging in de koers. Dat is momenteel nog niet het geval, maar de markt wordt dan ook geteisterd door ander crypto nieuws.

Advertentie

Exchange tokens in de problemen

Exchange tokens hebben het de afgelopen tijd moeilijk nadat exchanges Binance en Coinbase zijn aangeklaagd door de Securities and Exchange Commission (SEC). De exchange token van Binance, BNB, zakte na de aanklacht van $286 naar $235 in enkele dagen. Ook OKB heeft hier last van en daalde van $46 naar $41 deze week.

OKX kwam eerder in het nieuws toen het eind november 2022 zijn reserves onthulde na het FTX drama. De exchange maakte bekend dat het over $7,2 miljard aan reserves beschikt. Ruim voldoende dus om alle klanten te kunnen voorzien. Het bedrijf claimde destijds dat het de grootste hoeveelheid aan ‘clean’ reserves heeft van alle crypto exchanges. Dit houdt in dat de reserves puur uit valuta en cryptocurrency bestaan die niet bij de exchange zelf horen. Onder hun reserves valt OKB dus niet.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie