Simon Bosch Simon Bosch
21/01/2023 18:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/01/2023 18:02

Maandag meer duidelijkheid over faillissement crypto-platform Genesis

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/Guido Marsman

Donderdagavond heeft de crypto-kredietverstrekker Genesis officieel faillissement aangevraagd. De problemen bij FTX wisten een weg te vinden naar een groot aantal andere bedrijven, en ook Genesis werd het te veel. Komende maandag zullen de eerste details boven water komen.

Nu direct crypto kopen en ruilen via Ledger door nieuwe samenwerking
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Maandag eerste Genesis-hoorzitting

Eerder verklaarde het bedrijf dat het geen faillissement plande. In plaats daarvan zocht het investeerders en vooral extra tijd om zichzelf uit de benarde situatie te trekken. Dat was ook hard nodig, de 50 grootste crediteuren was Genesis namelijk 3,5 miljard dollar verschuldigd.

Afgelopen donderdagavond was het dan toch zover. Het bedrijf probeerde lang actief te voorkomen dat het failliet zou gaan, maar dit was blijkbaar niet genoeg. Helaas zal het proces niet snel verlopen, zo benadrukte Genesis in de aankondiging. Er is namelijk een herstructurering nodig om klanten zo adequaat mogelijk tegemoet te komen.

De gebruikers van Gemini Earn werden zelfs expliciet genoemd. Gemini mist nog zo’n 900 miljoen dollar, waarmee het één van de grootste crediteuren is. Ook het Nederlandse Bitvavo mist geld. Zij moeten nog 280 miljoen euro van het moederbedrijf van Genesis, Digital Currency Group (DCG) dat door de problemen bij Genesis zelf in het nauw kwam, krijgen. 70% hiervan zou het in eerste instantie terug kunnen krijgen, maar dat vond Bitvavo niet genoeg. Er lopen nog gesprekken en het resultaat van deze gesprekken is nog niet duidelijk, maar ze zouden ‘verder gevorderd’ zijn.

Het faillissement ligt nu bij de rechter. De eerste hoorzitting is volgens juridische documenten ingezien door CoinDesk voor aanstaande maandag gepland. Hij vindt plaats om 2 uur Amerikaanse tijd – het faillissement is in New York aangevraagd, het zal dus gaan om 8 uur ‘s avonds Nederlandse tijd.

Advertentie

Genesis failliet door Terra (LUNA), 3AC en FTX

Genesis is niet zomaar failliet gegaan. Het blijkt al te zijn begonnen doordat het blootstelling had aan het Terra-ecosysteem (LUNA). Toen dit naar nul is gegaan sleepte het Three Arrows Capital (3AC) met zich mee. Dit investeringsfonds had geld geleend bij Genesis, maar laatstgenoemde kon dit niet meer terugkrijgen nadat 3AC failliet ging.

De markt is vervolgens hard gekrompen, en daarna is FTX onderuit gegaan. Genesis had een flink bedrag aan cryptocurrencies bij FTX die het niet meer kon opnemen. Maar de ‘bank run’ die FTX veroorzaakte bij andere crypto-bedrijven heeft volgens CoinDesk een grotere invloed gehad.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie