Timo Bult Timo Bult
19/01/2023 11:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/01/2023 11:31

Bitvavo legt uit wat Genesis faillissement zou betekenen voor exchange

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitvavo legt uit wat Genesis faillissement zou betekenen voor exchange

Foto: Bitvavo

Het crypto-leenplatform Genesis lijkt af te stevenen op een faillissement. Op dit moment zou er gewerkt worden aan het indienen van een faillissement in de vorm van een Chapter 11. De Nederlandse exchange Bitvavo, dat nog geld krijgt van het moederbedrijf van Genesis, reageerde zojuist op dit nieuws met een verklaring.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto-platform Genesis gaat waarschijnlijk ten onder

Genesis zou samen met zijn schuldeisers werken aan een plan. Er zou op dit moment bijna een akkoord zijn tussen de partijen. In dat geval zou het dus gaan om een zogenoemd “pre-negotiated chapter 11″ faillissement.

Het crypto-leenplatform is veel partijen flinke bedragen verschuldigd. De problemen bij Genesis vloeien voort uit de bredere malaise die de crypto-markt de afgelopen tijd heeft ervaren. Zo stortten Terra (LUNA), investeringsfonds Three Arrows Capital en crypto exchange FTX in.

Ook het Nederlandse Bitvavo komt waarschijnlijk niet geheel ongeschonden uit deze situatie. De Nederlandse cryptobeurs krijgt nog 280 miljoen euro van Digital Currency Group (DCG) dat het moederbedrijf is van Genesis. Gemini, een Amerikaanse exchange, krijgt zelfs nog 900 miljoen dollar.

De onderhandelingen tussen alle schuldeisers, Genesis en DCG lopen al een tijdje. Dit lijkt nu dus helaas uit te draaien op een faillissement.

Advertentie

Het effect op Bitvavo

Bitvavo heeft inmiddels gereageerd op de situatie. Wat het precieze effect zal zijn is niet duidelijk. Wel was eerder in het crypto nieuws te lezen dat de exchange een aanbod heeft ontvangen van Genesis waarin het aanbiedt 70% van de schuld op termijn terug te betalen. Over de laatste 30% zou dan nog worden onderhandeld.

Bitvavo legt uit dat een “pre-negotiated Chapter 11 zou betekenen dat er een herstructurering plaatsvindt bij Genesis waarbij er vooraf overeenstemming is bereikt over de terugbetalingsregeling tussen DCG, Genesis en een ruime meerderheid van de schuldeisers.”

Dit heeft als voordeel dat een dergelijke vorm van faillissement “doorgaans sneller uitgevoerd kan worden.” Het voorstel van de 70% lijkt nog steeds op tafel te liggen. Bitvavo meldt over de onderhandelingen het volgende:

“In de afgelopen dagen zijn deze gesprekken over dit restant [van 30%, red.] verder gevorderd. Vanuit de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen kunnen we over het concrete onderhandelingsresultaat pas verdere mededelingen doen als de handtekeningen gezet zijn.”

De exchange benadrukt ten slotte nogmaals dat de situatie geen effect zal hebben op de klanten van Bitvavo. Het bedrijf staat namelijk volledig garant voor de openstaande schuld en heeft daarmee het risico van haar klanten zelf in handen genomen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie