Thom Derks Thom Derks
14/12/2022 20:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/12/2022 20:15

Paniek bij Binance: $900 miljoen stroomt weg – gevaarlijk?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance financiert Web3 opleidingen voor 67.155 mensen

Foto: salarko / Shutterstock.com

Het jaar 2022 is er voor de crypto industrie eentje om snel te vergeten. We begonnen het jaar natuurlijk met het zwakke koersverloop van bitcoin, wat in negatieve zin een vervolg kreeg na de implosie van het Terra-protocol. Daarna volgde het omvallen van enkele beurzen met als zwarte kers op de taart het faillissement van FTX. Nu lijken er wat twijfels te ontstaan over de liquiditeit van Binance.

Advocaten FTX-baas schrikken van strafeis van 50 jaar voor ‘superschurk’
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Binance in de problemen

Laten we hopen dat het een storm in een glas water is, maar ook bij Binance is het momenteel alle hens aan dek. Mensen nemen in grote hoeveelheden bitcoin en andere crypto op bij het beursplatform van Changpeng Zhao, omdat er wat twijfels zijn over de voorraden van Binance.

Changpeng Zhao roept uiteraard dat alles prima is bij de beurs en dat mensen niet hoeven te vrezen, maar de vraag is hoe betrouwbaar die uitspraken zijn. In principe is Binance een vrij ondoorzichtige onderneming, waarvan eigenlijk niemand weet hoe het er financieel voorstaat.

Aan de andere kant is Binance het meest succesvolle handelsplatform van de markt. De gigantische volumes maken dat Binance niet met de tegoeden van klanten hoeft te spelen om voldoende winst te maken. Als de leiding van Binance niet te hebzuchtig is geweest, dan zou er in principe niets aan de hand moeten zijn. Zeker weten doen we het helaas nooit.

Advertentie

Terug naar het veilige Nederland?

Veel mensen kiezen tegenwoordig het zekere voor het onzekere en halen hun cryptovermogen naar Nederland. In Nederland moeten beursplatformen aan de redelijk strenge regelgeving van De Nederlandsche Bank voldoen. Zonder licentie is het niet toegestaan om in Nederland te opereren als cryptobeurs.

Wat dat betreft zou je kunnen stellen dat je fondsen in ieder geval vanuit dat oogpunt veiliger zijn bij partijen als Coinmerce in Nederland. Handelsplatformen als Coinmerce zijn wellicht niet zo spectaculair en groot als Binance, maar er is wel duidelijkheid over de mensen die achter het platform zitten.

Daarnaast weet je zeker dat een rechtszaak tot de mogelijkheden behoort, mochten er onverhoopt toch problemen ontstaan. Zekerheid heb je uiteraard nooit, maar het kiezen voor een Nederlandse partij temidden van alle onrust die nu is ontstaan, kan zomaar een wijze beslissing zijn.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie