Simon Bosch Simon Bosch
13/03/2024 19:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/03/2024 18:03

Wispelturige crypto koersen verdampen honderden miljoenen euro’s

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Wispelturige crypto koersen verdampen honderden miljoenen euro's

Foto: Viktoria Kytt/Shutterstock

Op dinsdag 12 maart vestigde de bitcoin koers een nieuw prijsrecord van zo’n 73.000 Amerikaanse dollar. Maar kort daarna crashte de koers plotseling met ongeveer 6%. Het was de grootste koersschommeling sinds vorige week, en behoorlijk wat handelaren zijn erdoor uit hun posities gedwongen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Veel crypto liquidaties na bitcoin record

Dat blijkt uit marktgegevens van CoinGlass. Op 12 maart is 362 miljoen dollar aan posities geliquideerd. Het grootste deel daarvan, 256 miljoen dollar om precies te zijn, waren longposities met hefbomen. Ruim 83 miljoen dollar is in het uur na deze crash in rook opgegaan.

Ook is 103 miljoen dollar aan shortposities weggevaagd. Die liquidaties waren verspreid over de hele dag; de koers is vrij geleidelijk weer gaan stijgen. Sinds de bodem rond half 7 is de koers weer met ruim 7% gestegen. Vanochtend bereikte de koers een nieuw record van ruim 73.600 dollar.

Investeerders lijken wat nerveus te zijn geworden van de nieuwe records. Dat zorgt voor een extra volatiele koers en daarom ook meer liquidaties, verklaarde 10x Research aan Cointelegraph.

Bitcoin was de grootste bron van liquidaties, met respectievelijk 35 miljoen dollar aan gestopte longposities en 68 miljoen dollar aan shorts. Ethereum (ETH) kwam aardig in de buurt, met respectievelijk 25 miljoen dollar en 45 miljoen dollar aan gesloten long- en shortposities.

Advertentie

Bitcoin nog steeds het populairst

Gisteren waren vooral longposities de pineut, maar in 2023 was de verliezende partij vooral shortgaande investeerders. Toen steeg de koers namelijk onverwachts enorm; inmiddels heeft de markt dus zelfs nieuwe records geboekt.

Dat lijkt voor een belangrijk deel te komen door de introductie van de eerste 10 Amerikaanse spot-ETF’s voor bitcoin (BTC). Die zorgen er namelijk voor dat meer bitcoins deze fondsen instromen dan dat bitcoin miners kunnen produceren. Het is dan ook geen verrassing dat bitcoin-ETF’s van alle beursfondsen het meest populair zijn. Vorige week zorgden de 10 spot-ETF’s voor een nieuw record voor kapitaalinstromen.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie