Ivo Melchers Ivo Melchers
18/04/2024 18:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/04/2024 14:43

‘Aantal bitcoins verdubbelt’, grote Zwitserse krant maakt pijnlijke fout

Bitcoin-BTC
Geen onderdeel…
swiss newspaper

Foto: Hadrian/Shutterstock

De wereld van crypto en blockchain is complex. Zeker als je hierin pas een beginner bent, heb je te maken met veel nieuwe termen en complexe technologische oplossingen waar de sector mee in overvloed staat.

Een van die complexe gebeurtenissen is de halving van het Bitcoin (BTC) netwerk. Het nieuws staat er vol mee, en zo dacht ook de Zwitserse krant Wirtschaft hierop aan te kunnen haken. Ze maakte alleen de fout door aan te kondigen dat dit vierjarige evenement juist de beloningen in bitcoin verdubbelt, pijnlijk!

Het was de auteur van het nieuwsartikel ontglipt waar de benaming halving vandaan komt. Om de verwarring recht te zetten nemen we je mee in wat de halving wel inhoudt.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Laatste halving in 2140

Voor de meeste van onze lezers zullen de basisprincipes van dit evenement wel duidelijk zijn. Grofweg elke 4 jaar worden de beloningen die miners verdienen gehalveerd. Bijvoorbeeld, bij de start van Bitcoin in 2009 was de beloning 50 bitcoins per blok; na de eerste halving in 2012 werd dit verminderd tot 25 bitcoins per blok.

De beloningen zullen over minder dan 2 dagen worden verminderd tot 3,125 BTC per blok dat is geverifieerd. Het proces zal doorgaan tot de maximale voorraad van 21 miljoen bitcoins is bereikt, wat nog even gaat duren. Naar verwachting gebeurt dit ergens in het jaar 2140. Na die tijd zullen miners alleen munten kunnen verdienen vanuit transactiekosten.

Advertentie

Een onveranderlijke wiskundige formule

Het kerndoel van het mechanisme is om inflatie te beheersen en de creatie van nieuwe bitcoins te vertragen. Daarmee staat het in contrast met het welbekende fiat-geld waar we dagelijks gebruik van maken, zoals de dollar en de euro.

Op het moment ervaren we nog steeds relatief hoge inflatiecijfers, wat deels te maken heeft met de mogelijkheid voor overheden om vrij eenvoudig geld bij te printen. Hoewel het fiatgeld veel voordelen biedt, heeft het in sommige situaties ook zijn nadelen, kijk maar naar landen waar hyperinflatie plaatsvindt, zoals Argentinië en Venezuela.

De halving formule van Bitcoin staat vast opgeslagen op de blockchain. Het proces kan nooit meer worden aangepast om bijvoorbeeld een halving vaker of minder vaak voor te laten komen. Dit schept voor gebruikers van het Bitcoin netwerk duidelijkheid over de toekomst.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Geen onderdeel van een categorie nieuws

SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
5 personen beslissen over de komst van Ethereum ETF’s
Advertentie