Thom Derks Thom Derks
14/08/2023 14:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/08/2023 14:10

Bitcoin koers te hoog en financiële markten zijn overgewaardeerd

Zou het kunnen zijn dat de bitcoin koers op dit moment te hoog is voor het macro-economische klimaat waar we ons in bevinden? De traditionele financiële markten lijken daar een belangrijke hint voor te geven. Het doel van deze macro-update is om een potentieel antwoord op dat vraagstuk te formuleren.

Is bitcoin koers overgewaardeerd?

De bitcoin koers tikt momenteel binnen op 29.394 dollar en staat daarmee voor het jaar 2023 op een plus van ruim 70 procent. Veel analisten vragen zich af hoe bitcoin dat voor elkaar krijgt in een periode waarin de Amerikaanse centrale bank agressief de rente verhoogt.

Het antwoord op die vraag lijkt te volgen uit de solide Amerikaanse economie. Als gevolg van de renteverhogingen van de centrale bank hadden veel analisten op dit moment al een recessie verwacht.

Die recessie blijft tot nu toe uit, de arbeidsmarkt is nog altijd sterk en de Amerikaanse economie blijft doorpruttelen. Zodanig dat we in de media steeds vaker berichten zien over een “zachte landing” voor Amerika.

Een zachte landing betekent dat de Amerikaanse centrale bank de inflatie kan temmen met zijn renteverhogingen, zonder een recessie te veroorzaken. De bovenstaande grafiek toont echter dat we in 2000 (DOTCOM-bubbel) en 2007 (Kredietcrisis) eenzelfde patroon zagen in de media.

Wat dat betreft kan het zomaar zijn dat de recessie alsnog komt en de bitcoin koers op dit moment iets overgewaardeerd is.

Advertentie

Traditionele markten en BTC

Als je al wat langer meeloopt in de industrie, dan heb je ongetwijfeld weleens voorbij zien komen dat de bitcoin koers sterk gecorreleerd is aan de prestaties van Amerikaanse tech-aandelen. Zodanig dat veel analisten stellen dat bitcoin in feite handelt als een tech-aandeel. Als de techbeurzen stijgen, dan stijgt bitcoin en andersom.

Afbeelding

Wat dat betreft kan het interessant zijn om naar de huidige waardering van tech-aandelen te kijken (Amerikaanse Nasdaq). De prijs/omzet-verhouding voor de Nasdaq staat met zijn huidige 4,5904 ver boven het historische gemiddelde.

Dat zou betekenen dat de Nasdaq op dit moment overgewaardeerd is. We hebben een fantastische start van 2023 gezien, maar kunnen tech-aandelen en bitcoin dat in het restant van het jaar volhouden? Tegen de achtergrond van de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank en de dreiging van een recessie lijkt dat een lastig verhaal.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Geen onderdeel van een categorie nieuws

SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
5 personen beslissen over de komst van Ethereum ETF’s
Advertentie