Kevin Schijven Kevin Schijven
18/09/2020 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/09/2020 06:08

Alibaba, de Chinese Amazon, hard op weg om blockchain-grootmacht te worden

Nieuws
Alibaba, de Chinese Amazon, hard op weg om blockchain-grootmacht te worden

Foto: mundissima/Shutterstock

Alibaba, het Chinese equivalent van Amazon, is goed op weg om dit jaar de grootste patenthouder te worden gerelateerd aan blockchain-technologie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van KISSPatent.
KISSPatent meldt dat de hoeveelheid aanvragen voor blockchain-patenten met een rap tempo toeneemt. De eerste helft van 2020 zag meer aanvragen voor dit soort patenten dan in heel 2019, en 2019 had drie keer zoveel aanvragen als 2018.
Alibaba en IBM hebben verreweg de meeste blockchain patenten, meldt KISSPatent, en Alibaba heeft dit jaar al acht tot tien keer zoveel aanvragen ingediend dan IBM. Als Alibaba dit tempo doorzet dan haalt het IBM nog voor het einde van het jaar in.
KISSPatent geeft toe dat de precieze hoeveelheid moeilijk meten is. Sommige patenten gebruiken namelijk het woord blockchain maar een of twee keer, wellicht ter voorbeeld, en worden daarom niet meegeteld. Dan zijn er nog patenten die de term distributed ledger technology (DLT) gebruiken. Dr. D’vorah Graeser, oprichter en CEO van KISSPatent, zegt:

De huidige classificatiesystemen helpen niet om nauwkeurig te zoeken naar blockchain-patenten. Hoewel de verschillende methoden die we gebruikten verschillende cijfers lieten zien, kunnen we vol vertrouwen stellen dat blockchain overal is en heel snel toeneemt.

Financiële technologie (fintech) bedrijven vragen de meeste patenten aan, wat geen verassing zal zijn. Hieronder vallen ook cryptocurrencies en bedrijven die crypto als bitcoin (BTC) opslaan en/of verhandelen. Ook de gezondheidszorg vraagt veel blockchain patenten aan.
In het lijstje van bedrijven die de meeste blockchain patenten hebben is alleen de Bank of America (BoA) afkomstig uit de traditionele banksector en nChain uit de blockchain-sector. Het zijn voornamelijk Fortune500 bedrijven die aanvragen indienen, niet pure blockchain bedrijven.

Blockchain-innovators moeten de rol van intellectueel eigendom binnen hun bedrijven heroverwegen. Blockchain is er om te blijven en het zal zeer binnenkort een dominante kracht zijn bij technische disruptie. Grote bedrijven zullen deze technologie gebruiken om te innoveren en ze zullen er alles aan doen om hun innovaties te beschermen en er geld mee te verdienen.

Aldus Dr. Graeser. KISSPatent meldt dat de reden waarom niet meer pure blockchain-bedrijven zijn vertegenwoordigd komt door een wijdverbreide opvatting die Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin recent op Twitter deelde:

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Venta masiva de acciones de este exchange de criptomonedas
Venta masiva de acciones de este exchange de criptomonedas
La subida del precio de Ethereum no se debe al ETF, según un gestor
La subida del precio de Ethereum no se debe al ETF, según un gestor
Contratos comerciales de Bitcoin y Ethereum rompen un récord tras otro
Contratos comerciales de Bitcoin y Ethereum rompen un récord tras otro
Advertentie