Kevin Schijven Kevin Schijven
18/08/2023 08:25 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/08/2023 08:25

Crypto bloedbad: Miljarden verdampt terwijl Bitcoin en XRP hard dalen

shiba-inu-shib-logo
Shiba Inu nieuws
Bitcoin crash leidt hierdoor tot miljoenenverlies onder handelaren

Foto: BEST-BACKGROUNDS/Shutterstock

De crypto markt kleurde al meerdere dagen op rij rood deze week, maar de echte crash volgde pas rond middennacht. Zelfs de twee grootste munten, die erg lang zeer stabiel waren, ontsnapten er ditmaal niet aan.

Meerdere populaire altcoins staan vandaag maar liefst 10% in de min. Het is voor veel munten de zwaarste klap in maanden. Ondertussen vond een grote long squeeze plaats: meer dan $1 miljard is geliquideerd, bijna allemaal long posities.

De totale marktkapitalisatie van crypto zakt met 6,4% naar $1,06 biljoen. Het handelsvolume stijgt met 92,6% naar $68,9 miljard.  De dominantie van bitcoin komt op 48,5% uit. De populaire sentiment indicator, de Fear & Greed Index, komt op 37 uit, of angst.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin maakte snelle duik naar laagste prijs in maanden

Bitcoin (BTC) dook vlak voor middennacht helemaal naar $25.000 en dipte er op een aantal beurzen er zelfs kort onder. Vervolgens maakte de koers een kleine stuiter, maar kwam niet veel verder dan $26.800.

Op het moment van schrijven zoekt de koers houvast op rond de $26.500 en komt uit op $26.485 op Bybit en €24.360 op Bitvavo. Bitcoin staat daarmee vandaag 7,4% in de min.

Er gaan momenteel meerdere meerdere theorieën rond wat deze crash heeft veroorzaakt. Zo heeft de Chinese vastgoedgigant Evergrande faillissement aangevraagd, zijn er geruchten dat Elon Musk de BTC van SpaceX heeft verkocht en neemt de angst over een mogelijke aanstaande renteverhoging weer toe.

Het leidde hoe dan ook tot een enorme liquidatie die de koersdaling in een versnelling bracht. Het marktsentiment slaat hard om en analisten worden beduidend bearish.

Advertentie

Ethereum koers maakt sterkere stuiter door positief nieuws

Ethereum (ETH) maakte ook een flinke duik en tikte zelfs bijna $1.500 aan. Toch maakte de ETH koers een opvallend sterke stuiter. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door nieuws dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) waarschijnlijk de aanvragen voor exchange-traded funds (ETF) voor ethereum futures gaat goedkeuren. Toch heeft ETH nog moeite om $1.700 te heroveren en staat met $1.690 vandaag alsnog 6% in de min.

3x goed nieuws voor Shiba Inu & Nederlanders krijgen gratis SHIB
3x goed nieuws voor Shiba Inu & Nederlanders krijgen gratis SHIB

XRP krijgt hardste klap in rode crypto top 10

De rest van de top 10 kleurt ook behoorlijk rood. Tron (TRX) houdt relatief nog het sterkst stand en zakt met ‘slechts’ 2,5% naar $0,073. Cardano (ADA) staat al 4,4% in de min en komt op $0,264 uit. Solana (SOL) zakt met 4,8% naar $22,1. Polkadot (DOT) daalt 5,1% naar $4,5. Binance coin (BNB) staat 5,2% in de min en komt op $219,1 uit.

Polygon (MATIC) staat al 6,1% in de min en komt op $0,58 uit. Dogecoin (DOGE) daalt met maar liefst 8% naar $0,062. XRP is echter verreweg de grootste verliezer uit de top 10. De XRP koers dipte helemaal naar $0,42 en staat momenteel met een prijs van $0,51 alsnog 14% in de min vandaag.

Shiba Inu, bitcoin cash, litecoin en apecoin vangen zware klappen in crypto top 100

De top 100 staat echter ook gevuld met harde dalers. Zo staan vandaag bijna 20 tokens uit de top 100 zo’n 8% in de min, waaronder de populaire memecoins: shiba inu (SHIB).

Vervolgens hebben we nog een grote reeks koersen 9% in het rood staan. Sui (SUI) en frax share (FXS) staan al meer dan 10% in de min. Bitcoin cash (BCH) daalt zelfs met 11,5% en litecoin (LTC) met maar liefst 13%. Apecoin (APE) is echter de grootste verliezer van de dag en zakt met 14,5% naar $1,52.

Tot slot hebben we nog enkele groene uitzonderingen in de top 100. Rollbitcoin (RLB) stijgt met 2,5%, flex coin (FLEX) met 3,5% en injective (INJ) met bijna 4% naar $,7,6.

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Strategen van Citibank waarschuwen voor Amerikaanse recessie
Ethereum ETF’s op lanceerplatform: Citibank voorspelt vuurwerk
Ethereum ETF-lancering wordt deze week eindelijk verwacht
Ethereum ETF-lancering wordt deze week eindelijk verwacht
BlackRock onthult ethereum ETF-kosten, laatste stap voor lancering
BlackRock onthult ethereum ETF-kosten, laatste stap voor lancering
Advertentie