Timo Bult Timo Bult
12/03/2023 15:37 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/03/2023 15:37

Crypto Rewind week 10: Paniek bij stablecoins, XRP vonnis nabij en meer

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Rewind week 10: Paniek bij stablecoins, XRP vonnis nabij en meer

Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock

Er is weer een hoop gebeurd in cryptoland! Van stablecoins die onder de $1 doken, tot hoop op een snelle uitspraak in de XRP rechtszaak. Heb je het crypto nieuws deze week deels gemist? Geen probleem. In deze Rewind vind je het grootste en interessantste nieuws samengevat.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Paniek: USDC stablecoin verliest link met dollar

Het grootste nieuws was deze week ongetwijfeld het instorten van de grote Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB). Circle, de uitgever van de op één na grootste stablecoin USDC, heeft een aanzienlijke blootstelling aan SVB, dat vorige week instortte. Als gevolg daarvan verloor USDC zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar en daalde onder de $0,90. Circle heeft 40 miljard dollar aan reserves voor USDC, en de 3,3 miljard dollar die bij SVB is gestort, vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van deze reserves. Circle meldde dat het vóór de ineenstorting van de bank heeft geprobeerd de USDC op te nemen, maar dat dit niet is gelukt. Het bedrijf verklaarde dat het indien nodig bedrijfsmiddelen zal gebruiken om eventuele verliezen te dekken.

Na het nieuws verkochten veel beleggers hun USDC, waardoor de waarde ervan met meer dan 10% daalde. USDC, die aan de Amerikaanse dollar gekoppeld zou moeten zijn, daalde tot een dieptepunt van $0,87 op sommige cryptobeurzen. De waarde van de munt is sindsdien weer gestegen.

Advertentie

Ripple vonnis in XRP rechtszaak kan snel vallen

Dan het XRP nieuws. Ripple is al meer dan twee jaar verwikkeld in een juridische strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Maar volgens Ripple-advocaat John Deaton kan het wachten binnenkort voorbij zijn. Deaton vertegenwoordigt de XRP-gemeenschap in de rechtszaak en gelooft dat er binnen enkele weken een beslissing kan vallen.

Een andere Ripple advocaat, James K. Filan, deelt deze overtuiging en zegt dat rechter Analisa Torres erom bekend staat snel beslissingen te nemen. Als de rechter in het voordeel van Ripple beslist, zou XRP een belangrijke impuls kunnen krijgen. Als de SEC echter wint, zou dat een bearish scenario kunnen zijn voor XRP.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Veel bitcoins stromen weg bij exchanges

Op 8 maart werd ongeveer 10.000 BTC opgenomen bij alle crypto exchanges, zo blijkt uit gegevens van CryptoQuant. Dit zou een teken kunnen zijn dat whales (grote beleggers) mogelijk BTC kopen. De gebruikte relevante indicator is de exchange net position change, die de netto hoeveelheid bitcoin meet die in of uit gecentraliseerde exchange wallets gaat.

Een negatieve waarde betekent dat er meer BTC is teruggetrokken van beurzen, wat over het algemeen positief is omdat beleggers bitcoin voor de lange termijn vasthouden. De open interest, die het totale aantal termijncontracten meet dat momenteel openstaat op derivatenbeurzen, steeg licht op 8 maart, wat erop wijst dat de opnames waarschijnlijk afkomstig waren van spotbeurzen.

Dit artikel is met behulp van AI tot stand gekomen. De eindredacteur werkte voor dit artikel nauw samen met AI om tot de beste feitelijke informatie te komen. De eindredacteur stelde gerichte vragen en heeft de antwoorden van de AI gecontroleerd, aangevuld ter relevantie en waar nodig onjuistheden aangepast.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie