Ivo Melchers Ivo Melchers
11/03/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/03/2023 06:00

Veel BTC stroomt weg van exchanges, wat betekent dit?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Internet Computer propone el

Foto: Shutterstock/Creativan

Data van CryptoQuant laat zien dat bitcoin (BTC) op 8 maart een grote uitstroom zag vanuit crypto exchanges. In totaal stroomde er namelijk ongeveer 10.000 BTC weg vanuit alle cryptobeurzen, wat een teken kan zijn dat whales mogelijk bezig zijn met het kopen BTC.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin uitstroom

De relevante indicator die wordt gebruikt is de ‘exchange net position change’. Deze meet de netto hoeveelheid bitcoin die in of uit de wallets van gecentraliseerde exchanges gaat. Een positieve waarde van deze indicator impliceert dat investeerders meer BTC naar de beurzen hebben gestuurd dan dat ze ervan af hebben gehaald. Als deze BTC richting spotbeurzen zou gaan is het over het algemeen bearish voor de bitcoin koers, aangezien beleggers deze platforms meestal gebruiken voor verkoopdoeleinden.

Andersom betekent een negatieve waarde dat er juist meer BTC van de beurzen af is gehaald. Een dergelijke trend is over het algemeen bullish, aangezien investeerders hun bitcoin naar een externe wallet sturen om het voor de lange termijn vast te houden.

Wat betekent dit precies?

Het is onduidelijk of deze opnames een teken waren van nieuwe aankopen van whales. De indicator gebruikt namelijk zowel spot- als derivatenbeurzen; de uitstroom van laatstgenoemde impliceert niet noodzakelijkerwijs accumulatie. Spotbeurzen worden daarentegen wel gebruikt voor het kopen van bitcoin.

Een indicator die hints kan geven over de bron van deze uitstroom is de ‘open interest’ die het totale aantal futurescontracten meet dat momenteel openstaat op derivatenbeurzen. Als de bitcoin uitstroom afkomstig was van derivatenbeurzen zou de open interest gedaald zijn, omdat investeerders een aantal contracten zouden hebben gesloten om de munten op te nemen. De open interest zag op 8 maart echter juist een lichte stijging. Hierdoor is het redelijk om aan te nemen dat de opnames afkomstig waren van spotbeurzen.

Als de grote uitstroom van 8 maart een teken was dat sommige whales de grootste crypto op basis van marktkapitalisatie opkochten, zou de prijs van BTC een bullish effect kunnen voelen.

De bitcoin koers staat op het moment van schrijven rond de $20.000: over de afgelopen dag staat het met 7,5% in het rood.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie