Rico Engelbarts
18/05/2018 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/05/2018 19:30

Zwitserse regering vraagt onderzoek naar door staat gesteunde digitale currency

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

De Zwitserse Bondsraad heeft om een rapport gevraagd over de risico’s en mogelijkheden van de invoering van een eigen door de staat gesteunde digitale currency, of een zogenaamde ‘e-frank’, meldde Reuters op 17 mei.
De Bondsraad ging over tot onderzoek op aanraden van de Zwitserse politicus en vicevoorzitter van de Sociaaldemocratische Partij van Zwitserland, Cedric Wermuth. Nu moet het lagerhuis van het Zwitserse parlement beslissen om het verzoek van de Bondsraad wel of niet te ondersteunen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zal het Zwitserse Ministerie van Financiën een studie over dit onderwerp uitvoeren, Er is geen tijdschema gepubliceerd over het proces. De raad verklaarde het volgende:

De Bondsraad is op de hoogte van de grote uitdagingen, zowel juridisch als monetair, die gepaard zouden gaan met het gebruik van een e-frank… Het zou graag zien dat het voorstel wordt goedgekeurd om de risico’s en mogelijkheden te onderzoeken en de juridische, economische en financiële aspecten van de e-frank te verduidelijken.

Het idee om een nationale cryptocurrency te ontwikkelen werd in februari voorgesteld door Romeo Lacher, voorzitter van de Zwitserse aandelenbeurs SIX. Hij zei:

Een e-frank onder de controle van de centrale bank zou veel synergieën creëren en derhalve goed zijn voor de economie.

Andere traditionele financiële instellingen in het land blijven terughoudend voor de invoering van cryptocurrencies. Andréa Maechler, bestuurslid van de Zwitserse Nationale Bank, zei vorige maand dat cryptocurrencies uit de particuliere sector beter en minder risicovol zijn dan nationaal uitgegeven versies, omdat een door de overheid uitgegeven cryptocurrency het risico op zogenaamde ‘bank runs’ zou kunnen vergroten.
Eerder deze maand weigerde de grootste bank van Zwitserland, UBS, om handel in Bitcoin en andere cryptocurrencies aan te bieden. De voorzitter van de bank, Axel Weber, riep op tot strengere controles op cryptocurrencies, waarbij hij zei dat cryptocurrencies vaak niet transparant zijn en daarom openstaan voor misbruik.
Andere landen zijn ook begonnen de mogelijkheid van een een eigen nationale cryptocurrency te overwegen. De Zweedse Riksbank onderzoekt of het een ‘e-kroon’ moet uitgeven, omdat het gebruik van fysieke bankbiljetten in het land blijft afnemen.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie