Thom Derks Thom Derks
20/11/2021 14:33 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/10/2023 18:23

De evolutie van bitcoin (BTC): van een store of value naar een medium of exchange

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
De evolutie van bitcoin (BTC) van een store of value naar een medium of exchange

Bitcoin (BTC) is als het Amazon van het jaar 2000. Wat bedoel ik daar precies mee? Stel je voor dat in het jaar 2000 plotseling alle fysieke winkels failliet waren gegaan en Amazon de enige plek was waar je nog kon winkelen. Dat zou een ramp geweest zijn, want op dat moment verkocht Amazon slechts een kleine hoeveelheid boeken. Amazon had op dat moment wel de potentie en ideeën om te worden wat het nu is, maar de infrastructuur lag er nog niet. Hoe meer mensen Amazon gebruiken, hoe meer geld het bedrijf heeft om de dienstverlening en infrastructuur uit te breiden.

Hetzelfde geldt in principe voor bitcoin. We kunnen niet verwachten dat we van vandaag op morgen overgaan op een bitcoin standaard. Daar is de wereldeconomie niet klaar voor en daar is de infrastructuur van bitcoin nog niet klaar voor. Je kunt in Nederland praktisch nergens betalen met bitcoin. Dat betalen met bitcoin er langzaam maar zeker aankomt zien we bijvoorbeeld in landen als El Salvador. Bitcoin als betaalmiddel komt wel, maar het gaat nog wel even duren voordat de infrastructuur daar echt klaar voor is.

Waarom veel mensen de bitcoin pump mislopen, ‘mensen zijn afgehaakt’
Waarom veel mensen de bitcoin pump mislopen, 'mensen zijn afgehaakt'

Eerst een store of value daarna een medium of exchange

Als je erover nadenkt is het eigenlijk volkomen logisch dat bitcoin op dit moment nog geen universeel betaalmiddel is. Je kunt van een compleet nieuwe asset niet verwachten dat er van de ene op de andere dag wereldwijd vertrouwen is en dat iedereen ermee kan en wil betalen. In eerste instantie moet bitcoin zich bewijzen als een store of value. Bitcoin moet laten zien dat het beter in staat is dan andere vormen van geld om zijn waarde vast te houden.

Vanwege de gegarandeerde schaarste van bitcoin is dat het geval en als gevolg daarvan gaan steeds meer mensen sparen in bitcoin. Dat zorgt ervoor dat de waarde van bitcoin stijgt en dat trekt vervolgens weer nieuwe mensen aan. Zo kom je in de positieve feedback loop terecht waar bitcoin al meer dan twaalf jaar inzit.

Het is in mijn ogen onmogelijk om het andersom te doen. Je kunt niet eerst een medium of exchange (betaalmiddel) worden en daarna een store of value. Goud is bijvoorbeeld ook eerste een store of value geworden en pas daarna is men gouden munten gaan maken. Datzelfde is nu aan de gang met bitcoin. Hoe meer mensen bitcoin als store of value gebruiken, hoe meer vraag er komt naar betaalmogelijkheden met bitcoin. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat die eraan komen.

Advertentie

El Salvador een goede test case voor bitcoin (BTC) als betaalmiddel

De ontwikkelingen in El Salvador zijn wat dat betreft een mooie test case voor bitcoin als betaalmiddel. Je kunt tegenwoordig de McDonalds in El Salvador inlopen en binnen een paar seconden je Big Mac afrekenen met bitcoin. Hoe lastig denk je dat het voor de McDonalds is om dit stukje software te kopiëren en plakken om dit ook in andere landen mogelijk te maken? Dat kost natuurlijk nul moeite.

Bitcoin als betaalmiddel is een stuk minder ver weg dan je denkt. Het Lightning Netwerk wordt steeds eenvoudiger in gebruik en ook grote betalingsproviders als VISA en Mastercard zijn bezig om bitcoin te integreren in hun netwerk. Waarschijnlijk heeft een winkelier in de toekomst niet eens door dat je met bitcoin hebt afgerekend.

Je kunt in het buitenland immers ook je bankpas gebruiken en afrekenen met euro’s terwijl de winkelier in kwestie zijn nationale valuta ontvangt. Bitcoin groeit enorm snel als store of value en dwingt zo zijn plek af in het financiële systeem. De groei van het aantal gebruikers van Coinbase is een goede manier om dat te laten zien. Het beursplatform is van 500 duizend geregistreerde gebruikers in 2013, naar 13 miljoen gebruikers in 2017, naar 73 miljoen gebruikers in 2021 doorgegroeid. Gemiddeld heeft het platform iedere twee jaar zijn gebruikersaantal meer dan verdubbeld. Het is onwaarschijnlijk dat iets die groei en de evolutie van bitcoin als store of value naar betaalmiddel kan stoppen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie