Barclays vraagt crypto- en blockchain-patenten aan

0

Barclays, de grootste bank in het Verenigd Koninkrijk, heeft twee (1,2) octrooiaanvragen ingediend met betrekking tot de overdracht van digitaal geld en de gegevensopslag op een blockchain. De aanvragen werden op 8 juli ingediend bij het United States Patent and Trademark Office, die deze op 19 juli publiceerde.

Het eerste patent beschrijft een systeem voor het overdragen van digitale currencies, waarbij de identiteit van zowel de betaler als de ontvanger op een veilige manier geauthenticeerd worden. Ook worden transacties gevalideerd en geregistreerd met behulp van public-key cryptography en een digital currency ledger.

In hetzelfde patent wordt een systeem geschetst dat bepaalde speciale gebruikers toelaat om eenheden van een digitale currency te creëren én te vernietigen op een blockchain-netwerk. Zulke gebruikers, bijvoorbeeld een centrale bank, kunnen de geldvoorraad van de currency wijzigen met behulp van een speciale “currency creator secret key”, en nieuwe eenheden van een currency aan de public ledger van het netwerk toevoegen. Met een “currency destroyer secret key” kunnen ze die currency-eenheden ook verwijderen van de ledger. In de octrooiaanvraag wordt dit verder uitgelegd:

Het [de digitale currency] kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een eenheid van een fiat-currency, zoals de Amerikaanse dollar, euro’s, de Britse pond, etc., zodat de digitale currency een alternatieve manier vertegenwoordigt om fiat-currency te beheren en uit te geven. Dit kan voordelen hebben in de zin dat de digitale currency niet in waarde zal fluctueren ten opzichte van de fiat-currency waar het aan gekoppeld is. Het betekent ook dat wanneer een gebruiker “geld opneemt” uit het digitale currency-systeem (door bijvoorbeeld digitale currency om te ruilen voor fiat in ander currency-systeem zoals contant bijvoorbeeld), een bank de uitwisseling voor hen kan uitvoeren zoals hierboven beschreven en vervolgens het bedrag in het digital currency-systeem kan vernietigen. Op deze manier kan er altijd een evenwicht bewaard worden tussen de totale waarde in het digitale currency-systeem en de totale waarde van geld in andere currency-systemen (d.w.z. dat de totale waarde in alle currency-systemen gelijk gehouden kan worden).

Hieruit valt op te maken dat Barclays een aan fiat gekoppelde stablecoin voor ogen heeft als de basis voor haar mogelijke blockchain-netwerk.

Het tweede octrooi heeft betrekking op het opslaan en goedkeuren van gegevens en claims  ten aanzien van specifieke entiteiten, waarbij de validatie van persoonlijke informatie voor KYC (Know Your Customer) als belangrijk voorbeeld geldt.

Hoewel een octrooiaanvraag niet noodzakelijkerwijs betekent dat de bank van plan is om producten met de technologie te ontwikkelen, geven de aanvragen wel aan dat de Barclays de mogelijkheden van blockchain-technologie onderzoekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste nieuws