Simon Bosch Simon Bosch
14/07/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/07/2023 06:00

Bitcoin achterop in duurzaamheid, deze crypto scoren wel goed

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin achterop in duurzaamheid, deze crypto scoren wel goed

Foto: amenic181/Shutterstock

Nog niet zo lang geleden waren bedrijven die bijvoorbeeld vervuilend waren helemaal niet zo onpopulair, maar tegenwoordig komt daar steeds meer verandering in. Om goed te kunnen meten hoe hard bedrijven hun best doen voor de wereld is de ESG uitgevonden, wat staat voor Environmental, Social en Governance. Van alle blockchains staat Ethereum (ETH) bovenaan de lijst.

Ethereum transactiekosten exploderen weer door nieuwe crypto hype
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum beste ESG token

Blockchain-analysebedrijf CCData heeft samen met het Crypto Carbon Ratings Institute (CCRI) een index gemaakt die meet hoe hoog bedrijven scoren wat ESG betreft. Hiervoor heeft het 40 van de grootste cryptocurrencies onderzocht op onder meer hun verbruik, decentralisatie en veiligheid.

Ethereum staat hierin op plaats 1, met een totale score van 79 en een AA-classificering. Solana (SOL) staat op de tweede plaats met 69 punten en een A-certificaat. Het governance-aspect is hier de grootste boosdoener in, die is met 16 punten namelijk 9 punten lager dan Ethereum. Cardano (ADA) is niet ver van Solana verwijderd, met in totaal 68 punten. De sociale aspecten van cardano vereisen volgens CCData nog wat werk, alhoewel het niet duidelijk is wat voor argumenten het onderzoeksbureau hier precies voor heeft.

Binance coin (BNB) staat op de vierde plek. Deze scoort met 25 punten lager dan de hoger scorende concurrenten, maar het komt door aardig in de buurt omdat BNB’s governance- en sociale factoren beter zouden zijn.

Advertentie

Bitcoin, LEO en USDT minder populair

De token met de laagste score is ’UNUS SED LEO’, waarmee CCData vermoedelijk doelt op Bitfinex’ token LEO. De milieutechnische score hiervan is met 25 nog relatief hoog, maar de governance-score van 2 is lager dan die van welke andere coin dan ook. Zelfs USDT scoort met 5 governnance-punten iets hoger. Toch staat ook USDT niet hoog in de lijst. De 49 punten zijn goed voor plaats 31.

Bitcoin (BTC) staat op de twintigste plek. Met de governance- en social-scores is met 26 en 24 punten weinig mis, maar de Proof-of-Work (PoW) coin heeft een environmental-score van slechts 7. Daardoor is ‘s werelds grootste cryptocurrency volgens CCData het meest vervuilend van allemaal.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie