Koop nu het goedkoopst bitcoin bij Bitvavo

Bitcoin (BTC) halving: Wat er in het verleden gebeurde en wat analisten nu verwachten

Vanavond om ongeveer 20:00 Nederlandse tijd is het dan eindelijk zover: de bitcoin (BTC) halving! Iedereen binnen de crypto-gemeenschap kijkt al jaren uit naar dit halving event, het zal namelijk voor aardig wat opschudding kunnen gaan zorgen. In dit artikel lees je wat de halving in het verleden heeft veroorzaakt en wat de verwachtingen zijn voor deze halving.

Bitcoin halvings in het verleden

Te beginnen met een korte Bitcoin geschiedenisles. De eerste Bitcoin halving vond plaats in 2012. Op dat moment werd de beloning die een bitcoin miner ontving gehalveerd van 50 BTC naar 25 BTC. De koers steeg na de eerste halving van een prijs van $11 naar een high van $1.150.

- Advertentie -

Koop 1000 euro aan bitcoin zonder commissie bij Bitvavo!

De tweede halving vond plaats in 2016. Toen werd de beloning voor miners verlaagd van 25 BTC naar, je raadt het al, 12,5 BTC. Ook na de tweede halving zag de bitcoin koers een enorme stijging. Het was namelijk een jaar later dat BTC zijn all-time high van $20.000 bereikte. Het zijn deze enorme prijsstijgingen die de halving zo’n attractie maken binnen de crypto-gemeenschap.

Bitcoin_BTC_halving_Verleden
Bron: CoinMetrics State of the Network Issue 31

De grote vraag is nu, een aantal uren voor de derde halving in de geschiedenis van Bitcoin, of ook deze halving weer voor vuurwerk gaat zorgen. De afgelopen maanden hebben analisten, experts en traders hun verwachtingen uitgesproken. De een is razend enthousiast, de ander is juist negatief.

De mogelijke gevolgen

De halving zal in eerste instantie mogelijk voor chaos kunnen gaan zorgen onder de miners. Zij zullen hun inkomen namelijk zien halveren. Johnson Xu, hoofdanalist bij TokenInsight verwacht dat vooral de oudere generatie miners op korte termijn het werk neer zal gaan leggen De hashrate, of rekenkracht van het netwerk zal daarom naar verwachting een flinke dip kunnen gaan zien, vlak na de halving.

De huidige situatie rondom Bitcoin is daarnaast nu heel anders ten opzichte van de vorige halvings. James Harris van CryptoCompare zei onlangs:

“Voorheen was de verkoop van miners een veel groter deel van de totale handelsstromen, dus een nettodaling van hun activiteit kan in het verleden een grotere impact hebben gehad

Een andere belangrijke factor is de opkomst van derivatenplatforms, die twee of drie jaar geleden vrijwel niet bestonden, en waarvan de handelsvolumes nu kleine spot exchanges overtreffen, hoewel het moeilijk te voorspellen is of deze exchanges op langere termijn de volatiliteit zullen vergroten of verkleinen”

Wat gaat de bitcoin prijs doen?

Waar de meesten van jullie waarschijnlijk het meest geïnteresserd in zijn, is de bitcoin prijs. Gaat ‘ie weer stijgen of deze keer dalen? Niemand kan dat natuurlijk met enige zekerheid zeggen. Wel spreken investeerders en analisten vaak verwachtingen uit. De CEO van Morgan Creek Capital, Mark Yusko, verwacht bijvoorbeeld dat de BTC prijs eerst omlaag zal gaan na de halving en vervolgens op de langere termijn naar de $100.000 en zelfs $400.000 kan stijgen.

Dan is er nog de Nederlandse analist PlanB. Hij verwacht op basis van zijn Stock-to-flow model dat de koers uiteindelijk naar een prijs van $288.000 kan stijgen. Later voegde de analist aan zijn voorspelling toe dat, mocht het uitkomen, het mogelijk tot oorlog kan leiden in de wereld.

Veel analisten verwachten echter in eerste instantie een dip. Dit wordt ook wel een buy the rumour, sell the news reactie genoemd. Veel (nieuwe) investeerders kopen bitcoin, wat de prijs opdrijft. Zodra de halving is voltooid zullen investeerders mogelijk hun bitcoin massaal verkopen om hun winsten te liquideren. Dit fenomeen was ook te zien tijdens de vorige halvings. Dat een halving direct voor prijsstijgingen zal gaan zorgen is dan ook zeker niet gegarandeerd. Voor nu, een fijne halving gewenst!

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€11.381,10 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€11.182,00 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.214,60 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€11.256,10 Kopen
4
Litebit
Reviewed
€11.268,90 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€11.381,10 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€11.182,00 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.214,60 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€11.256,10 Kopen
4
Litebit
Reviewed
€11.268,90 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin bulls zetten door!

Daar was 'ie dan, de expansie van de beweging die afgelopen 8 oktober werd ingezet. Alle ingrediënten zijn momenteel aanwezig om de bitcoin koers...