Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
09/05/2020 06:09 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2020 06:09

Bitcoin (BTC) derivatenplatforms nieuwe belangrijke factor voor komende halving

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) derivatenplatforms nieuwe belangrijke factor voor komende halving

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

nog een paar nachtjes slapen en het is zo ver, de Bitcoin (BTC) halving. Zoals in de whitepaper van Bitcoin omschreven staat zal de halving eens per vier jaar plaatsvinden. Met deze halving zal de beloning die bitcoin miners krijgen voor het ontdekken van nieuwe blocks halveren. Bitcoin begon in 2009 met een beloning van 50 BTC per block, over een aantal wordt de beloning verlaagd naar 6,25 BTC per block.
Hoewel de halving van Bitcoin Cash (BCH) op 8 april en de afgelopen Litecoin (LTC) halving beide niet veel invloed hadden op de koers, wil dit niet betekenen dat dit voor bitcoin hetzelfde is. Toch zijn de meningen van analisten en experts verdeeld.
We hebben gezien dat bitcoin niet alleen maar omhoog gaat maar ook hard kan zakken. De koers schoot na elke halving echter hard omhoog. Bitcoin is ontworpen voor precies de soort crisis waar we nu in verwikkeld zijn en om zich te distantiëren van het gecentraliseerde monetaire beleid.
De impact die COVID-19 heeft gehad op de traditionele markten en economische modellen is desastreus gebleken. Midden maart zakte zelfs de zogenaamde “veilige havens” als bitcoin en goud. Cash bleek hier toch de beste belegging te zijn. Door de genomen maatregelen steeg de S&P wel weer en kende een hoge correlatie tot zowel bitcoin en goud met een correlatie van 0,6 en 0,8 respectievelijk.
James Harris van CryptoCompare zei:

“Hoewel we echt redenen zien om bullish te zijn over bitcoin vanuit zowel macro- als micro-economisch perspectief, is het feit dat het marktecosysteem duidelijk verschilt van de vorige twee halvings. Voorheen was de verkoop van miners een veel groter deel van de totale handelsstromen, dus een nettodaling van hun activiteit kan in het verleden een grotere impact hebben gehad

Een andere belangrijke factor is de opkomst van derivatenplatforms, die twee of drie jaar geleden vrijwel niet bestonden, en waarvan de handelsvolumes nu kleine spot exchanges overtreffen, hoewel het moeilijk te voorspellen is of deze exchanges op langere termijn de volatiliteit zullen vergroten of verkleinen”

Door de volatiliteit op de spotmarkten stromen er veel nieuwe ervaren traders de markt in om hier gebruik van te maken, hoewel we in het volume hier nog geen groot verschil in merken. Het verhandelen van bijvoorbeeld opties wordt in de aandelenmarkt vaak gedaan om een hedge te vormen voor korte termijn schommelingen. Wanneer deze derivaten meer liquide worden, zien we dat vaak ook gebeuren bij het onderliggende effect.
Harris zei, “Het is interessant om op te merken dat traders bij de halving minder leverage lijken te hebben dan vóór de correctie van maart, ondanks dat de prijzen op vergelijkbare niveaus lagen. Dit suggereert dat de prijzen verder hadden kunnen lopen.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie