Simon Bosch Simon Bosch
24/08/2023 18:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/08/2023 18:15

Bitcoin en Ethereum opties signaleren mogelijk koersstijgingen

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin en Ethereum opties signaleren mogelijk koersstijgingen

Foto: alexgo.photography / Shutterstock.com

De crypto-markt is op zichzelf al ingewikkeld, maar speciale financiële producten doen er nog een schepje bovenop. Optiecontracten zijn een goed voorbeeld van zulke producten. Handelaren in opties op basis van bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) staan massaal in het groen, en dat kan voor de komende dagen goed nieuws voor de koersen van sommige crypto’s betekenen.

Crypto Ontbijt: SEC stopt Ethereum onderzoek, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Crypto Ontbijt: SEC stopt Ethereum onderzoek, Bitcoin-ETF uitstroom zet door

Veel crypto optiehandelaren zijn short

Met optiecontracten kun je in theorie veel winst maken, doordat deze contracten een ingebouwde hefboom hebben van maar liefst 100 keer de waarde die je zelf investeert. Maar er zit een addertje onder het gras, want na de verloopdatum kan het contract (van het Europese soort) niets meer waard zijn. Dat betekent dat je weet waar je aan toe bent; je verlies je volledige inleg, of je maakt relatief veel winst.

Aankomende vrijdag verlopen op de crypto-derivatenbeurs Deribit optiecontracten ter waarde van maar liefst 72.000 BTC en 535.000 ETH, schrijft CoinDesk. Dat is momenteel bijna 1,8 miljard euro en 823 miljoen euro waard. Deribit is goed voor 90% van het wereldwijde volume voor crypto-opties.

Op het moment verwachten investeerders dat de koersen van veel cryptocurrencies gaan dalen. Dat is te zien aan het soort van en het volume op deze optiecontracten. Investeerders hebben namelijk voor grote bedragen zogeheten puts gekocht, waarmee je winst kunt maken als de prijs daalt. Met call-opties kun je winst maken als de prijs stijgt. De meeste handelaren zijn nu dus in feite short op de markt.

Advertentie

Winstgevende speculatie goed voor bitcoin koers?

De meerderheid van de investeerders op Deribit verwacht dus dat de koers gaat dalen. Maar de geschiedenis leert dat dit vaak juist niet is wat er gebeurt. De bedrijven die deze contracten aanbieden maken namelijk meer winst als de contracten waardeloos verlopen, dan hoeven ze handelaren niet uit te betalen. Het is niet veel meer dan een theorie, maar wel één die de data ondersteunt.

Aan CoinDesk verklaart Deribit-manager Lin Chen dat de meeste kopers van deze put-opties momenteel de duidelijke winnaars zijn. Aankomende vrijdag verlopen alle nog openstaande contracten voor de maand augustus. Dat suggereert dat de markt zich erg volatiel zou kunnen gedragen.

Volgens informatie van Deribit staan de prijsniveau’s die voor ‘maximale pijn’ zouden zorgen op dit moment op 28.000 dollar voor bitcoin en op 1.800 dollar voor ethereum en in theorie hebben de koersen de neiging richting deze prijs te bewegen. Als die prijzen bereikt zouden worden, dan zouden de koersen juist met 5,8% en 8,1% moeten stijgen. Voor deze groep handelaren is dat niet positief, maar voor de bitcoin koers en de ethereum koers wel.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie