Foto links: Rido/Shutterstock. Foto rechts: Tada Images/Shutterstock
Bitcoin is officieel groter dan Alphabet, het moederbedrijf van Google. Op de wereldranglijst van grootste goederen heeft bitcoin een totale marktwaarde van ruim $2,063 biljoen behaald. Daarmee wist bitcoin Alphabet, dat op $2,0 biljoen staat, net voorbij te streven.
Het is voor investeerders goed nieuws dat de grootste cryptomunt ter wereld nu groter is dan enkele van de meest invloedrijke techbedrijven ter wereld. Het laat zien dat bitcoin een steeds serieuzere asset wordt – eentje die niet te missen is.
Marktwaarde stijgt boven $2,1 biljoen
Bitcoin heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Voor het eerst in maanden heeft de totale marktwaarde van de cryptomunt de grens van $ 2 biljoen gepasseerd. Deze prestatie valt samen met de hoogste wekelijkse sluitingsprijs van bitcoin ooit. Bitcoin sloot de week namelijk af boven de $106.000.
Daarmee is bitcoin nu het zesde grootste goed ter wereld. Met een totale marktwaarde van 2,1 biljoen is bitcoin nu meer waard dan grote technologiebedrijven als Google ($2,0 biljoen), Meta ($1,6 biljoen) en Tesla ($1,1 biljoen).
Alleen goud, Microsoft, Nvidia, Apple en Amazon blijven nog voor op de lijst. Op het hoogtepunt, toen de koers piekte op $106.518, bereikte bitcoin kortstondig een marktwaarde van $2,11 biljoen.
Inmiddels is de koers weer iets gezakt. Deze schommelt momenteel rond de $104.000. Hoewel de laatste koersbeweging naar beneden was, is er geen directe reden tot zorgen. De prijs blijft namelijk nog altijd boven het belangrijke steunniveau van $100.000.
Opvallend is dat deze verschuiving plaatsvond in het weekend. Waar Alphabet op de beurs alleen doordeweeks verhandelbaar is, kan bitcoin 24/7 worden verhandeld. Die continue beschikbaarheid geeft het netwerk een strategisch voordeel. Dat blijkt nu Alphabet ondanks zijn sterke beursweek (met een koersstijging van 5%) achterblijft op de marktwaarde van bitcoin.
Waarom stijgt de bitcoin?
Er is geen directe aanleiding voor deze plotselinge stijging, maar er spelen wel verschillende factoren mee. Zo zoeken beleggers in onzekere tijden vaak naar een veilige haven. De recente afwaardering van de Amerikaanse kredietstatus door Moody’s (een Amerikaanse kredietbeoordelaar) en het afnemen van handelsspanningen lijken hierin een rol te spelen.
Daarnaast blijven de bitcoin-beleggingsfondsen in trek. Afgelopen week stroomde er $608 miljoen aan vers kapitaal in Amerikaanse spot Bitcoin beursfondsen. Dat geeft extra koopdruk op de markt.
Ook kan bitcoin profiteren van de zorgen over inflatie en onrust op de traditionele aandelenmarkten. De toegenomen interesse in bitcoin sijpelt door naar beursgenoteerde crypto-gerelateerde bedrijven. Zo steeg het aandeel van Strategy met 3,2% en zag Coinbase Global een koersstijging van 2,8%.
Tijdelijke voorsprong?
Onder het Bitcoin nieuws was in april van dit jaar te lezen dat bitcoin destijds ook al kortstondig meer waard was dan Google. Met een marktkapitalisatie van $1,871 biljoen veroverde bitcoin op 23 april zelfs de vijfde plek van grootste activa ter wereld. De cryptomunt wisselde toen eveneens van plek met Alphabet, die op dat moment goed was voor een marktkapitalisatie van $1,859 biljoen
Of bitcoin nu wel deze zesde plek weet te behouden, is nog maar de vraag. De cryptomarkt staat bekend om zijn volatiliteit. Zo begonnen de koersen maandag alweer met lichte verliezen. Toch is het duidelijk dat bitcoin groeit in volwassenheid én in financiële impact. De vraag is niet óf, maar wanneer bitcoin weer een plekje stijgt. We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op instagram.
Bitcoin knalt richting recordkoers & Nederlanders starten met gratis crypto
De cryptomarkt trekt weer aan, en duizenden Nederlanders handelen alweer actief. Wil je het ook proberen? Bitvavo geeft je tijdelijk €10 gratis crypto naar keuze om mee te starten. Handel gratis in meer dan 350 crypto samen met 1 miljoen Nederlanders.
Registreer je vandaag en ontvang direct €10 crypto naar keuze. Een account aanmaken is gratis en kost je maar een minuut.
🔥 Michaël van de Poppe: oude cryptostrategieën werken niet meer. Wat doe je nú met bitcoin en altcoins? Luister nu de podcast of sla ‘m op!