Roy van Krieken Roy van Krieken
15/10/2022 17:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/10/2022 17:05

Crypto steeds meer gebruikt in Rusland en Oekraïne door oorlog

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto steeds meer gebruikt in Rusland en Oekraïne door oorlog

Foto: LeStudio/Shutterstock

Op 24 februari dit jaar viel Rusland buurland Oekraïne binnen en sindsdien kunnen we spreken van een grootschalige oorlog in Europa. Niet alleen werd de macro-economische situatie wereldwijd sterk beïnvloed, ook zien we dat het gebruik van cryptocurrencies in zowel Rusland als Oekraïne bijzonder sterk is toegenomen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Russen en Oekraïners grijpen naar crypto

Volgens blockchain-analyse bedrijf Chainalysis is er een significante stijging waar te nemen in de mate waarop cryptocurrencies in de twee landen worden gebruikt voor bijvoorbeeld het doen van betalingen. Naarmate de oorlog verder escaleerde kwamen de economieën van Rusland, als gevolg van extreem pijnlijke sancties, en Oekraïne steeds dieper in de problemen. 

Om die reden grijpen inwoners van beide landen steeds vaker naar cryptocurrencies, aldus Chainalysis. Vooral stablecoins lijken erg populair onder Russen. Het analysebedrijf zei dat de transactievolumes voor stablecoins in Rusland stegen van 42% in januari tot 67% in maart. Sindsdien is ook de totale crypto-activiteit in het land sterk toegenomen.

Omdat Rusland van het grensoverschrijdende SWIFT-systeem is verbannen heeft het land zich gewend tot digitale valuta, met name stablecoins dus, om transacties van en naar het buitenland te verwerken. De Russische bevolking ruilde ook op grote schaal de roebel in voor stablecoins om zo te proberen hun vermogen te beschermen.

Bitcoin donaties voor Oekraine

In Oekraïne is het gebruik van cryptocurrencies eveneens geëxplodeerd, maar dat kwam door heel andere redenen dan in Rusland. Oekraïne is tenslotte niet het doelwit van westerse sancties. In Oekraïne worden in plaats daarvan miljoenen dollars aan cryptocurrencies gedoneerd.

Volgens een rapport van Elliptic werd er alleen al in de eerste twee weken van de oorlog zo’n $63 miljoen aan bitcoin (BTC) gedoneerd. Zelfs overheidsinstanties deelden op sociale media manieren om crypto te doneren aan verschillende Oekraïense organisaties.

Het is erg interessant dat de mate van crypto-gebruik in Rusland en Oekraïne op een vergelijkbaar tempo toeneemt, maar dat de achterliggende oorzaken hiervoor haast niet verder uit elkaar kunnen liggen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie