Ivo Melchers Ivo Melchers
08/04/2023 11:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/04/2023 11:04

De invloed van Elon Musk op de cryptomarkt: van Dogecoin tot Bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Pe3k / Shutterstock.com

Elon Musk is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een veelbesproken naam binnen de crypto wereld. Wie crypto zegt, zegt Elon Musk. De succesvolle ondernemer is één van de rijksten der aarde en een genie als het aankomt op innovatie. Binnen de crypto community zijn de meningen verdeeld over de techmiljardair, maar het feit dat hij de enige invloed heeft binnen de sector kan niemand omheen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Musk en Dogecoin: eeuwige liefde

Musk zette zijn eerste stap binnen de crypto community in april 2019 door op Twitter uit te spreken dat dogecoin (DOGE) wellicht zijn favoriete cryptocurrency is. Inmiddels is Musk uitgegroeid tot een enorme fan van de populaire meme-coin, wat hij dan ook regelmatig uit in zijn tweets. Met zijn bijna 134 miljoen Twitter-volgers weet hij iedere keer weer invloed uit te oefenen op de koers van DOGE.

Dogecoin is in 2013 oorspronkelijk als grap gelanceerd door software-ingenieurs Billy Markus en Jackson Palmer. Musk staat al enorm lang bekend als een fan van memes, dus in dat opzichte is het liefdesverhaal tussen Musk en de grootste meme-coin qua marktkapitalisatie niet geheel onverwacht. Tijdens de vorige bullmarkt was dogecoin zelfs tijdelijk uitgegroeid tot de derde grootste crypto qua marktkapitalisatie, achter de grote jongens bitcoin (BTC) en ethereum (ETH).

Met name tijdens de vorige bullrun reageerde de DOGE koers vaak heftig als gevolg van de, meestal vage, tweets van Musk. Dogecoin bleek dan ook, mede dankzij de controversiële ondernemer, een van de succesverhalen van de afgelopen bullrun te zijn.

Zelfs in de bearmarkt van afgelopen jaar wist de koers ontzettend hard te stijgen nadat Musk het sociale mediaplatform Twitter had overgenomen. Eind oktober steeg dogecoin namelijk met maar liefst 170% doordat investeerders hoopvol werden over een mogelijke integratie van de meme-coin op het platform.

In juni 2022 is er zelfs een rechtszaak ingediend tegen Musk, omdat hij bewust de prijs van DOGE met 36 duizend procent zou hebben laten stijgen om het vervolgens te laten crashen. De advocaten van Musk willen nu echter dat de zaak verworpen wordt, aangezien de tweets volgens hen ”onschadelijk en flauw” zijn en tevens te vaag om als frauduleus te worden geclassificeerd.

Advertentie

De ietwat vreemde relatie tussen Musk en Bitcoin

Sinds 2021 heeft Musk zich tevens wat meer uitgelaten over Bitcoin. Het begon allemaal in februari 2021 toen Tesla bekend maakte dat het $1,5 miljard had geïnvesteerd in bitcoin. Anderhalve maand later begon de grote elektrische autofabrikant zelfs met het accepteren van bitcoin als betalingen voor hun auto’s in de Verenigde Staten. Wanneer Musk echter in april liet weten dat het vanwege de uitstoot van het Bitcoin netwerk ging stoppen met BTC betalingen, daalde de BTC koers enorm.

Musk heeft in 2021 tevens toegegeven dat hij bitcoin, ethereum en dogecoin bezit. Ook zou BTC het grootste deel van zijn crypto holdings vertegenwoordigen. Echter laat Musk nog altijd blijken dat hij van mening is dat Dogecoin beter werkt dan Bitcoin.

Invloed uitoefenen op de koers van bitcoin is uiteraard een stuk lastiger dan bij dogecoin, vanwege het verschil in marktkapitalisatie. Daarnaast laat Musk zich veel minder vaak uit over BTC, in tegenstelling tot zijn geliefde meme-coin.

De invloed vanuit Musk op de BTC koers komt dan ook veelal vanuit zijn bedrijven. Musk heeft gezegd dat Tesla BTC weer zal accepteren als betaalmiddel als 50% van het energieverbruik van BTC miners afkomstig is van duurzame bronnen. Mocht Tesla (wederom) bitcoin gaan accepteren, zou dit hoogstwaarschijnlijk een positieve impuls teweegbrengen voor de koers.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie