Simon Bosch Simon Bosch
28/10/2022 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/10/2022 18:30

Grootste bitcoin miner ter wereld bijna failliet: aandeel stort in

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grootste bitcoin miner ter wereld bijna failliet: aandeel stort in

Foto: iurii/Shutterstock

Van alle bedrijven in de wereld van cryptocurrencies en blockchain zijn er maar weinig die zo hard worden geraakt door de huidige omstandigheden als bitcoin (BTC) miners. Zelfs de grote crypto-miners hebben het zwaar, Core Scientific waarschuwt investeerders zelfs voor zijn eigen financiële positie.

Grayscale’s bitcoin ETF verlaagt hoge kosten pas bij ‘volwassen markt’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin miner de dupe van crypto-berenmarkt

In een document dat het heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) constateert het dat het er financieel niet sterk voor staat. Met nog een kleine 24 bitcoin (BTC) op de balans en 26,6 miljoen dollar in kas is het bedrijf aan het einde van zijn financiële mogelijkheden terechtgekomen.

“Het bestuur heeft besloten dat het bedrijf de schuldbetalingen van eind oktober en begin november 2022 niet zal betalen”, zo valt er te lezen in een verklaring van het bedrijf. Hiermee is Core Scientific de volgende grote miner die capituleert als gevolg van de tegenvallende prestaties van bitcoin.

Door het nieuws stortte het aandeel van het bedrijf hard in. Waar het eerder nog net boven de $1 per aandeel handelde, was daar vlak na het bekend worden van het nieuws nog maar $0,22 van over.

Advertentie

Core Scientific is de grootste publieke bitcoin miners

Core Scientific was eerder dit jaar wat hashrate en productie betreft nog de grootste publieke BTC-miner, met op dat moment een rekenkracht van 8,3 exahash per seconde (EH/s).

Maar toch staan formaat en winstgevendheid los van elkaar. Het afgelopen jaar zijn energiekosten hard toegenomen, en ondertussen is de prijs van bitcoin nog steeds erg laag. Misschien gaat de prijs zelfs nog verder dalen. Tot overmaat van ramp is er ondertussen een wedloop tussen miners onderling gaande, de totale hashrate van het netwerk blijft namelijk toenemen. Dat betekent dat het voor miners moeilijker is om geld te verdienen met de hardware die ze al hebben.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Core Scientific overweegt faillissement

Geen wonder dat Core Scientific aangeeft dat het in moeilijkheden verkeert. Het zou eind dit jaar al volledig zonder cash kunnen zitten, en misschien zelfs al eerder. Daarom wil het alle opties openhouden, waaronder faillissement en het financieren met aandelen en schuldpapier.

Ook het uitstellen van de uitbreidingsplannen die het had is een mogelijkheid. Zo wilde het bedrijf er eerder dit jaar nog voor zorgen dat tegen het eind dit jaar zijn hashrate per geïnvesteerde dollar nog zou hebben verdubbeld. In augustus verkocht het hierom een deel van zijn gedolven bitcoins, zodat het in staat was om nieuwe mining-hardware te betalen.

De moeilijkheden bij miners zijn ook al te merken op het netwerk. Zo werd eerder deze maand meer dan een uur lang geen nieuwe block toegevoegd aan de blockchain, wat te maken zou kunnen hebben met de moeilijkheidsgraad.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Niet per se slecht nieuws voor bitcoin

Het is in principe geen heel slecht bitcoin nieuws, gezien Core Scientific nog maar 24 bitcoin heeft om te verkopen. De ergste koersdruk van Core Scientific is wat dat betreft al achter de rug. Ook voor de rest van het mining-landschap is dit in principe goed nieuws, omdat het wegvallen van Core Scientific een flinke daling van de concurrentie betekent.

Bij andere grote miners wordt dit nieuws dan waarschijnlijk met een hoop gejuich ontvangen. Core Scientific heeft zijn hashrate de afgelopen jaren flink uitgebreid en is op dit moment de grootste van de markt. Dat hebben ze echter gedaan op basis van een berg schulden en dat groeiplan lijkt nu helemaal niet uit te kunnen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie