Thom Derks Thom Derks
05/10/2022 11:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 20:15

Bitcoin hashrate bereikt nieuw hoogtepunt, miners zijn bullish

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

De bitcoin (BTC) hashrate heeft een nieuw hoogtepunt van 242 exahash per seconde bereikt deze week. Dat is opvallend, gezien de hashrate in juli nog terug was gevallen naar 193 exahash per seconde en de bitcoin koers er op dit moment niet veel beter voorstaat.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nieuw record voor de hashrate

Als we de cijfers van Glassnode mogen geloven, dan is de hashrate van het Bitcoin netwerk de afgelopen zeven dagen uitgekomen op een gemiddelde van 242 exahash per seconde, een absoluut record. Dat kan goed nieuws zijn voor investeerders, want over het algemeen vertonen de koers en de hashrate een hoge correlatie.

Bron: Glassnode

Een hoge correlatie betekent dat ze vaak in tandem bewegen. Gaat de hashrate omhoog? Dan volgt de koers vaak en andersom geldt hetzelfde. In de bovenstaande grafiek is te zien hoe agressief de hashrate de afgelopen jaren is toegenomen.

In die stijging zien we ook duidelijk terug hoe de mining-industrie zich heeft ontwikkeld van een zolderkamerbezigheid tot het miljardenbal dat het vandaag de dag is. Tegenwoordig hoort een bitcoin miner er bijna niet meer bij als deze niet beursgenoteerd is. Dat hadden we tien jaar geleden toch nooit durven dromen.

Advertentie

Start van een opwaartse trend?

Het herstellen van de hashrate sinds juli van dit jaar is een goed teken. Er bestaat immers een positieve relatie tussen de bitcoin koers en de hashrate. De Bitcoin Hash Ribbons indicator van Glassnode hint op dit moment ook naar een herstel voor bitcoin.

Bron: Glassnode

Vaak is het een gunstig teken voor de koers als het 30-daagse gemiddelde van de hashrate het 60-daagse gemiddelde naar boven doorkruist. Precies dat hebben we nu gezien, waardoor het goed mogelijk is dat we een opwaartse trend tegemoet gaan.

Uiteindelijk moet dit uiteraard nog maar blijken. Resultaten uit het verleden bieden immers geen garanties voor de toekomst en op dit moment lijken de macro-economische omstandigheden zwaarder te wegen dan on-chain analyse. Dat neemt niet weg dat dit een positieve ontwikkeling is voor bitcoin.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie