Simon Bosch Simon Bosch
08/05/2022 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/11/2023 09:51

Bitcoin-miners op beurs hebben slechts 17% van de totale hashrate

icon-mining
Mining
Bitcoin rekenkracht blijft groeien, ondanks relatief lage inkomsten

Foto: Mark Agnor/Shutterstock

Bitcoin (BTC) minen is één van de meest energie-intensieve hobbies die je kunt hebben. Het is energieslurpend genoeg om grootschalige mining-faciliteiten op te zetten voor specifiek dit doel. Sommige van deze bedrijven zijn inmiddels zelfs publiek gegaan. Dat kan voorspoedig zijn voor de betrouwbaarheid en de schaal van de bedrijven. Crypto Oxygen heeft onderzocht welke hashrate deze bedrijven gezamenlijk hebben.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

17% van het totale bitcoin rekenkracht

Cointelegraph Research plaatst regelmatig onderzoeken van derden die de moeite waard zijn. Het onderzoek in kwestie is afkomstig van Crypto Oxygen en kost 900 USD. Het beschrijft uitgebreid hoe publieke miners 16,6% van de totale Bitcoin-hashrate vertegenwoordigen.

Er zijn verschillende manieren om het formaat van deze bedrijven te categoriseren. Crypto Oxygen noemt hashrate en de financiën van miners als twee voorbeelden, maar ook energieverbruik en efficiëntie zijn belangrijke maatstaven om rekening mee te houden. In absolute zin is Core Scientific de grootste miner, met 8,3 exahash per seconde onder zijn beheer. Dit zorgde in 2021 voor 545 miljoen USD aan omzet. Riot Blockchain en Hive Blockchain Technologies stonden op de tweede en derde plek met respectievelijk 215 miljoen en 195 miljoen USD aan omzet.

Advertentie

Grote investeringen BTC miners

Stronghold is de grootste BTC-miner voor het geïnvesteerde kapitaal, met een huidige hashrate per dollar van 19,5 gigahash per seconde (per geïnvesteerde dollar). Greenidge zit hier niet ver vandaan, met 14,5 GH/s per dollar. Hive was juist het meest winstgevend. Ook is al bekend hoe groot de geplande investeringen zijn voor dit jaar. Stronghold spant ook hier de kroon in, die de hashrate ten opzichte van het totaal geïnvesteerde bedrag wil verdubbelen.

De hashrate ten opzichte van de totale investeringen. Grafiek met dank aan Cointelegraph.

 

Verder geeft het rapport een beeld van elk bedrijf, inclusief data over het bedrijfsmodel, locaties van de datacentra en de omvang van de tokens die ze vasthouden. Zo wordt benadrukt dat Marathon lean and mean is; het vertrouwt op derde partijen voor elektrische infrastructuur en dergelijke. Stronghold heeft juist zelf de hele value chain in handen, inclusief de elektrische infrastructuur.

Toch blijft het opvallend dat deze bedrijven slechts 17% van de totale hashrate in handen hebben. Dat is niet veel, zeker niet als je je bedenkt dat een groot deel van de rest in landen zit die voor cryptocurrencies een minder sterke basis hebben. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat een deel zich nog in China bevindt en zich stiekem met mining bezighoudt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie