Erik Juffermans Erik Juffermans
13/04/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/04/2023 11:00

JPMorgan: Amerikaanse bankencrisis is een overwinning voor crypto

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum ETF in mei? JPMorgan is sceptisch, schat kans lager dan 50%

Foto: lentamart/Shutterstock

In een nieuw rapport heeft JPMorgan zich verrassend lovend uitgelaten over bitcoin (BTC) en de gehele crypto sector. Volgens het rapport heeft de crypto markt zich ondanks de tegenwind vanuit toezichthouders zich van zijn sterkste kant laten zien. De bank meent daarnaast dat bitcoin zich manifesteert als een klassieke inflatie hedge.

Aandelen Bitcoin miners stegen fors vlak voor de halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin is aan het winnen

Volgens de Amerikaanse bank heeft de recente bankencrisis in de Verenigde Staten aangetoond dat het traditionele financiële systeem niet zo onverwoestbaar is als het wellicht leek. In deze tijden van onzekerheid lijkt bitcoin een vluchtroute te zijn voor onzekere investeerders.

“De Amerikaanse bankencrisis en de significante verschuiving van kapitaal van banken naar geldmarkten wordt door crypto voorstanders als een overwinning voor het crypto ecosysteem gezien.” 

Aldus JPMorgan. Het rapport meent ook dat de bitcoin koers heeft geprofiteerd van de lancering van Ordinals eerder dit jaar. Ordinals zijn NFT’s gegenereerd op het Bitcoin netwerk. De toevoeging van NFT’s aan het netwerk verhoogt de winsten voor bitcoin miners.

Ook over de toekomst is JPMorgan optimistisch. In het rapport wijzst de bank op de aanstaande bitcoin halving. Deze zal naar schatting plaatsvinden in april 2024. Elke vier jaar worden de beloningen voor miners per gevalideerd block gehalveerd. 

In andere woorden: de productiekosten per bitcoin worden verdubbeld waardoor miners pas bij hogere prijzen willen verkopen om winst te maken. Historisch gezien gaat een bitcoin halving altijd gepaard met forse koersstijgingen.

De besluiteloosheid van JPMorgan

JPMorgan is een apart geval als het gaat om diens mening over crypto. Het doet denken aan een instituut met twee persoonlijkheden. De CEO van de bank, Jamie Dimon, is namelijk allesbehalve positief over bitcoin en de crypto sector.

In een interview met CNBC in januari noemde hij bitcoin een “gehypte fraude” en een “gedecentraliseerde ponzi”. In het interview gaf hij echter niet de indruk heel veel kennis te hebben over de werking van Bitcoin, en sommigen menen dat Dimon zich als CEO van een grote bank geïntimideerd voelt door crypto.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie