Erik Juffermans Erik Juffermans
20/01/2023 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2023 10:00

Bitcoin en crypto zijn ponzifraude, zegt JPMorgan CEO

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum ETF in mei? JPMorgan is sceptisch, schat kans lager dan 50%

Foto: lentamart/Shutterstock

Al vaker uitte hij zijn ongenoegen over bitcoin (BTC). Nu heeft de CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, zich opnieuw uitgesproken over de, volgens hem, nutteloosheid van de cryptocurrency. In een interview met CNBC noemde de CEO van de grootste bank van de Verenigde Staten het vlaggenschip van de crypto industrie “gehypte fraude” en een “pet rock.”

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Crypto is ponzifraude”

Vorig jaar noemde Dimon bitcoin al ponzifraude, en hij lijkt dus niet van mening te zijn veranderd. Ondanks dat hij iets positiever tegenover blockchain technologie in het algemeen staat, is hij zeer sceptisch over cryptomunten als bitcoin. Hij twijfelt onder andere over de vermeende schaarste van bitcoin en het limiet van 21 miljoen BTC.

“Hoe weten we dat bitcoin stopt bij 21 miljoen? Misschien komt er na de 21 miljoen wel een plaatje van Satoshi tevoorschijn die iedereen uitlacht.”

Aldus een laconieke Dimon. Ook claimde de CEO niet verbaast te zijn over de ineenstorting van crypto exchange FTX. Volgens hem hadden toezichthouders al lang geleden een stokje moeten steken voor dergelijke “gedecentraliseerde ponzifraude,” zoals Dimon het noemt.

“Jullie hebben allemaal de analyse van Tether enzovoorts gezien. Het gebrek aan transparantie. Toezichthouders hadden dit lang geleden moeten stoppen. Mensen hebben miljarden verloren.”

Ondanks het feit dat CEO Dimon erg sceptisch en en zelfs vijandig is tegenover crypto, is JPMorgan wel op het pad van adoptie. Zo lanceerden de bank in december vorig jaar nog plannen voor een crypto wallet. 

Voelt de JPMorgan CEO zich bedreigd?

Volgens sommige theorieën is de stellige houding van JPMorgan en vooral die van CEO Dimon een poging om het eigen hachje te redden. Cryptocurrencies zouden namelijk de potentie hebben het traditionele bankensysteem overhoop te kunnen gooien. De bekende Amerikaanse investeerder Kevin O’leary zei er afgelopen jaar het volgende over.

“Dit gaat niet om speculatie, maar om het verlagen van de kosten binnen de economie. Meer transparantie, productiever, compleet controleerbaar, gereguleerd, maar minder duur. Dus, voelt Jamie Dimon zich bedreigd? Natuurlijk voelt hij zich dat. Dit is een belangrijke bron van inkomsten voor zijn bank.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie