Timo Bult Timo Bult
15/08/2021 06:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2023 10:31

Blockchain en 5G in strijd tegen coronavirus: Indiase onderzoekers komen met nieuw systeem

Nieuws
Blockchain en 5G in strijd tegen coronavirus Indiase onderzoekers komen met nieuw systeem

Foto: Alexandru Chiriac/Shutterstock

Toen de wereld in 2020 te maken kreeg met de uitbraak van het coronavirus werd duidelijk dat veel landen niet goed voorbereid waren op de daaruit voortvloeiende crisis. We kregen te maken met logistieke uitdagingen, tekorten aan beschermende kleding en nu is ook de distributie van vaccins een uitdaging gebleken. Maar gedurende de pandemie zijn er steeds meer oplossingen boven komen drijven. Zo hebben onderzoekers uit India een idee om de distributie van vaccins makkelijker te maken met onder andere blockchain-technologie.

In het onderzoek “VaCoChain: Blockchain-based 5G-assisted UAV Vaccine distribution scheme for future pandemics,” gisteren gepubliceerd in het IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics, stellen de onderzoekers een manier voor om vaccins efficiënt te verspreiden. Verschillende technologiën komen hierbij kijken; 5G verbindingen, blockchain en drones. Deze drones kunnen met behulp van 5G vaccins snel verspreiden, ook naar afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden . De onderzoekers leggen uit:

“Het schema biedt op 5G-tactiele internet (5G-TI) gebaseerde diensten voor drone communicatienetwerken (UAVCN) die worden bewaakt via grondcontrolestations (GC’s). UAVCN met 5G-TI-ondersteuning ondersteunt realtime connectiviteit met ultralage pingtijd.”

Blockchain-technologie kan vervolgens een robuust systeem bieden om documenten betreft deze vaccinaties op te slaan. Blockchain biedt een transparant systeem waarin documenten en certificaten op een chronologische volgorde opgeslagen kunnen worden met de zekerheid dat documenten niet zijn aangepast. Ook zouden smart contracts een rol kunnen spelen, stellen de onderzoekers.

Met smart contracts kunnen bijvoorbeeld risicogroepen worden aangemaakt zodat de distributie van vaccins sneller gericht aan deze groepen kan worden aangeboden. De manier van distributie kan de bestrijding van COVID-19 ondersteunen. Het kan echter ook tijdens toekomstige pandemieën worden toegepast, aldus de onderzoekers.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie